Ugrás a tartalomra

A Magyar Kutatási Hálózat kutatóhelyeinek felajánlásai a rászoruló ukrajnai kutatók támogatására

Az Ukrajnában zajló megrendítő eseményekre reagálva a Magyar Kutatási Hálózat Titkársága felhívással fordult a kutatóhálózat tagjaihoz a bajba jutott kutatók támogatása érdekében. Az erre a célra létrehozott e-mail-címre folyamatosan érkeznek az intézményi felajánlások, köztük munkalehetőségek, szálláshelyek és pénzadomány.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont egy háromszobás és két kétszobás lakást, valamint egy háromágyas és egy kétágyas vendégszobát ajánlott fel.

A HUN-REN Atommagkutató Intézet szállást és munkalehetőséget is felkínált Ukrajnából érkező kollégák számára.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet vendégkutatói álláslehetőséget ajánlott fel ukrajnai kutatóknak a „Global Research Groups Supporting Ukrainian Scientists” nevű civil kezdeményezéshez csatlakozva. Számukra két lakást tud biztosítani, valamint a családtagoknak munkakeresésben, beiskolázásban, tolmácsolásban is segítséget nyújt.

A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont négy kutatónak – egy asztrofizikusnak és három geográfusnak – ajánlott fel egyéves vendégkutatói ösztöndíjat, és számukra az MTA Domus vendégházban szállást is foglalt. A geográfusokkal a Földrajztudományi Intézet kutatói már korábban is együttműködtek.

A HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet három neurobiológia iránt érdeklődő kutató részére biztosít kezdetben féléves vendégkutatói állást, amely szükség, illetve igény esetén meghosszabbítható.

A HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont két teljes állású vendégkutatói helyet ajánlott fel a „Global Research Groups Supporting Ukrainian Scientists” nevű civil kezdeményezéshez csatlakozva.

A HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpont kárpátaljai magyar kutatóknak ajánlott fel álláshelyeket. Egy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról Magyarországra érkezett nyelvészt már munkaszerződéssel alkalmaztak, de nyitottak a további segítségnyújtásra is.

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont két családot tud elszállásolni a budapesti, illetve a vácrátóti vendéglakásaiban, akik számára igény szerint élelmiszert, tisztálkodási eszközöket és ruházatot is biztosít. Szükség esetén előadótermeit is fel tudja ajánlani szállás céljára, valamint munkavégzésre alkalmas irodai és laborhelyiséget, felszerelést tud biztosítani.

A HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet két matematikus részére biztosít féléves vendégkutatói állást.

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet ukrajnai partnerintézményeiből érkező munkatársak foglalkoztatását és szükség esetén elszállásolását ajánlotta fel.

A HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont két vendégkutatói helyet ajánlott fel egy-egy évre vendéglakással, emellett a kutatóközpont tulajdonában álló Biocenter Kft. ötmillió forinttal támogatta az ukrajnai rászorulókat.

A HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont vendégkutatói programjának keretében két, egyenként hat hónapos ösztöndíjat ajánlott fel ukrajnai kutatók számára.

A kutatóhelyek összefogását és támogatását köszönjük, a felajánlásokat továbbra is várjuk az erre a célra létrehozott e-mail-címre. Bízunk benne, hogy Ukrajnában mielőbb helyreáll a béke.


A Magyar Kutatási Hálózat Titkárságának állásfoglalása az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban

A Magyar Kutatási Hálózat vezetése és minden kutatóhelye mély megdöbbenéssel és aggodalommal követi az Ukrajnában kibontakozó megrendítő eseményeket. Együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosítjuk a közös projektjeinkben részt vevő ukrajnai kutatókat, a teljes kutatói közösséget és az egész lakosságot, különösen a Kárpátalján élő magyarokat.

A Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni a bajbajutottakat.

Központi e-mail-címet hoztunk létre, ahol a kutatóhelyek részéről érkező felajánlásokat várjuk és koordináljuk.

Bízunk benne, hogy Ukrajnában mielőbb helyreáll a béke, és Kárpátalján is biztosítottak lesznek a magyar közösség hosszú távú fejlődésének feltételei.