Ugrás a tartalomra

A HUN-REN ATK és az ELTE kutatói a szabadföldi szén-dioxid-dúsítási kísérlet (FACE) módszertani eredményeit publikálták

Hírek

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont (HUN-REN ATK) Talajtani Intézetének, illetve Mezőgazdasági Intézetének, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói a rangos Plant and Soil folyóiratban publikálták az őszi búza szabadföldi szén-dioxid-dúsítási kísérletében (FACE) kapott módszertani eredményeiket. Kizárólag roncsolásmentes módon, a gyökérrendszer elektromos kapacitásának mérésével és a levélfelület-index (LAI) monitorozásával mutatták ki az emelt légköri szén-dioxid-koncentráció (600 ppm) és a különböző nitrogénellátási szintek gyökér- és hajtásprodukcióra gyakorolt hatását.

.

A terepi mérések igazolták a vízfelvétellel arányos gyökérkapacitás, az állomány potenciális transzspirációját jelző LAI és a terméshozam közötti kapcsolatot. A kutatók a búzafajták gyökérnövekedési dinamikájának és klímaváltozásra való fogékonyságának különbségeit is kimutatták. A gyökérkapacitás-mérés egy in situ fenotipizáló eljárásként hozzájárulhat a változó klímához adaptívabb növényfajták szelekciójához és a termésbiztonság növeléséhez. A módszer alkalmazása különösen hasznos lehet azokban a kísérleti rendszerekben, ahol a talaj bolygatása és a növények károsítása nem engedhető meg.

Publikáció:

Cseresnyés I, Pokovai K, Barcza Z, Marton, TA, Fodor N (2022): Root electrical capacitance as an indicator of wheat growth and yield in a free-air carbon dioxide enrichment (FACE) experiment. Plant and Soil 474: 321–335. doi:10.1007/s11104-022-05336-1

.