Ugrás a tartalomra

A KOKI kutatói által kifejlesztett, nemzetközileg is szabadalmaztatott THAI-egérmodell a pajzsmirigybetegségek kezelését segítheti

Hírek

Az ELKH Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetben (KOKI) kifejlesztett THAI transzgenikus egérvonal egyedülálló lehetőségeket teremt a pajzsmiriggyel összefüggő hormonális problémák jobb megértéséhez és az enyhítésüket célzó kutatásokhoz. Az európai, amerikai és magyar szabadalommal védett THAI-egérmodell (mozaikszó a „Thyroid Hormone Action Indicator Mouse” névből) bizonyítottan alkalmas gyógyszerfejlesztési és környezettoxikológiai vizsgálatokra, a piaci hasznosításához szükséges ismeretek és kapcsolatrendszer azonban eddig nem állt a fejlesztők rendelkezésére. A KOKI ezért együttműködési megállapodást írt alá a Blue Seven Grouppal, amelynek révén a különleges hazai innováció a nemzetközi piacokon is sikeressé válhat.

A KOKI kutatói, Gereben Balázs, Fekete Csaba és Mohácsik Petra által, illetve Erdélyi Ferenc és Szabó Gábor közreműködésével megalkotott kísérleti egerek szövetei fényt bocsátanak ki, a fény intenzitása pedig összefügg a pajzsmirigyhormonnak az adott szövetben kifejtett aktivitásával. Az alacsony pajzsmirigyhormonszint, a hypothyreosis, óriási betegcsoportot érint. Azzal, hogy a kutatók követni és mérni tudják a pajzsmirigyhormon-jelátvitelt az egyes agyterületeken és a különböző szövetekben, nemcsak a pajzsmiriggyel összefüggő betegségek kialakulását érthetik meg jobban, de a gyógyszerek hatását is tesztelni tudják.

Ezt a különleges transzgenikus egérvonalat felfedező kutatásokban már a világ számos országában kiváló eredménnyel alkalmazzák. A KOKI kutatói ugyanakkor célul tűzték ki a piaci hasznosítást is, ezért keresték meg Dr. Böjthe Kálmánt, a Blue Seven Group Zrt. elnök-vezérigazgatóját, akivel együttműködési megállapodást írtak alá.

A Blue Seven Group Zrt. azzal a céllal alakult, hogy a hazai és nemzetközi tőzsdei cégeken keresztül innovatív magyar termékeket vezessen be a piacokra. Az alapító meggyőződése, hogy az innovatív magyar termékek az egész világon versenyképesek, és az együttműködés eredményeképpen a KOKI egérmodellje ezek számát gyarapíthatja.