Ugrás a tartalomra

A Rényi Intézet kutatóprofesszora, Matolcsi Máté a Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült

Hírek

A pekingi Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications (BIMSA) új kampuszán 2023. július 16. és 26. között szervezték meg az első International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferenciát. A rangos nemzetközi eseményen Matolcsi Máté, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) kutatóprofesszora az elmúlt öt év legkiemelkedõbb cikkének járó Frontiers of Science Award kitüntetésben részesült.

Az ICBS konferencia szervezőbizottságának elnöke, Shing-Tung Yau (Fields-medál, 1982) a témakör olyan kiválóságait nyerte meg a szervezéshez, mint Caucher Birkar (Fields-medál, 2018), David Gross (fizikai Nobel-díj, 2004) és Nikolai Reshetikhin.

.

A megnyitón David Mumford (Fields-medál, 1974) és Adi Shamir (az RSA-algoritmus egyik atyja) életműdíjat kapott. Ezenkívül mintegy 80 matematikai, 25 számítástudományi és 10 elméleti fizikai cikk az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó Frontiers of Science Award (FSA) kitüntetésben részesült. A tudományos munkájukért e rangos elismerésben részesülők között van Végh László (LSE, London) a számítástudomány kategóriában és Matolcsi Máté, a Rényi Intézet kutatóprofesszora, aki a Nir Levvel közös, az Acta Mathematica folyóiratban publikált The Fuglede conjecture for convex domains is true in all dimensions című cikkért kapta meg a díjat. A tanulmány rövid, közérhető összefoglalója itt olvasható.

A díjak átadásában Stipsicz András, a Rényi Intézet igazgatója is részt vett a „Symplectic and Differential Topology” panel tagjaként.

.