Ugrás a tartalomra

A TTK vezetésével nemzeti laboratórium alakult a hazai gyógyszerkutatás és -fejlesztés elősegítésére

Hírek

Az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) vezetésével magalakult a Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab), melynek célja terápiás és diagnosztikai megoldások, valamint gazdaságos és környezetbarát hatóanyag- és gyógyszerkészítmény-gyártásra alkalmas eljárások fejlesztése onkológiai, immunológiai és idegrendszeri betegségek kezelésére. A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) három kutatóhelye ‒ a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) és a TTK ‒ konzorciális együttműködésében, összesen 5.450 millió forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatással valósul meg.  

Az egyetemek, az ELKH-hoz tartozó kutatóhelyek, európai kutatási szervezetek, illetve kis-, közép- és nagyvállalatok együttműködésében megvalósuló projekt célja egy olyan kritikus tömeg létrehozása, amely egyedülálló módon alkalmas versenyképes technológiák, terápiás és diagnosztikai eljárások fejlesztésére. 

A hattagú konzorcium négy év alatt, négy szakmai pillérben valósítja meg a fejlesztést, melyek fő célkitűzései az alábbiak: 

Molekuláris onkológia pillér: Nagy genomikai és transzkriptomikai adatbázisok elemzése segítségével a klinikailag alkalmazható terápiás lehetőségek azonosítása olyan szilárd tumoros betegek számára, akik kezelésére jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő gyógyszeres terápia, vagy akiknél az elérhető kezelésekkel szemben rezisztencia alakult ki. 

Neurofarmakológia pillér: Az idegrendszeri betegségekre fókuszálva a fő cél a neurodegenerációval és neuroinflammációval kapcsolatos kutatások, új transzlációs protokollok kidolgozása, valamint az ehhez kapcsolódó humán MR-biomarker kutatása, amelyek mind a diagnosztikát, mind a kezelések hatékonyságát növelik. 

Biotechnológia pillér: A DNS/RNS-alapú, illetve az immunfehérje-alapú (antitestalapú) diagnosztikai, valamint a terápiás antitestek kifejlesztésével és félüzemi technológia kidolgozásával a pandémiás fertőzések, valamint tumoros és autoimmun betegségek diagnosztikai és terápiás lehetőségeinek kutatása. 

Gyógyszerfejlesztési technológia pillér: Innovatív módszerek kidolgozása gyógyszerhatóanyagok preklinikai fejlesztéséhez és gyártásához. A fő cél a hazai gyógyszeripar versenyképességét fokozó ipari léptékű eljárások, valamint a hatóanyagok célba juttatását és alkalmazásuk hatékonyságát javító készítménytechnológiai megoldások fejlesztése. 

Az RRF-2.3.1-21-2022-00015 számú projekt Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének „Nemzeti Laboratóriumok létrehozása, komplex fejlesztése” című felhívása keretében 2022 márciusa és 2026 februárja között valósul meg. A konzorcium nyitott a hazai gyógyszeripari vállalkozásokkal való együttműködésre, így a fő helyszínek ‒ Budapest, Pécs és Szeged ‒ mellett várhatóan az ország számos pontján dolgoznak majd közösen kutató-fejlesztő munkatársak. 

A projektről bővebb információt a http://www.ttk.hu/nemzeti-laborok/gyfl oldalon olvashatnak.