Ugrás a tartalomra

A Wigner FK csillebérci telephelyén épülhet meg az új magyar szuperszámítógép

Hírek

Az Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) 2022. június 15-én kihirdetett döntése szerint a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) vezetésével három éven belül mintegy hatmilliárd forint európai támogatással épülhet meg az új magyar szuperszámítógép, a Levente. A beruházás helyszíne az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) csillebérci kampusza, ahol nagy hagyománya van a jelentős nemzetközi informatikai infrastruktúrák létrehozásának, üzemeltetésének és fejlesztésének.

Az EuroHPC JU projektet az Európai Unió azzal a céllal indította, hogy a szuperszámítógépes infrastruktúra fejlesztésével erősítse a kontinens nemzetközi versenyképességét. Az EU ezt a tagállamok számítástechnikai infrastruktúrájának fejlesztésével, jelentős anyagi források biztosításával és hatékony koordinációval kívánja elérni. A három éven belül megvalósuló projekt nemcsak a hazai kutatás-fejlesztést, de az ipari ágazatok technológiai fejlődését is szolgálja.

Wigner FK adatközpont
A Wigner Adatközpont egyik gépterme

A nemzetközi szakértők által támogatott magyar pályázat a szuperszámítógép beszerzési és üzemeltetési költségeinek több mint harmadát fedezi a következő ötéves időszakban. A Levente mellett támogatást nyert Európa első „exa kapacitású”, Németországban épülő szuperszámítógépe, a Jupiter, a görög Daedalus, az ír CASPIr és a lengyel EHPCPL. Az infrastruktúráknak az EU-val szoros kooperációban kell megvalósulniuk, és az üzembe helyezést követően az európai együttműködések rendelkezésére kell állniuk, a támogatás mértékének megfelelő arányban.

Az idén nyáron Debrecenben elinduló Komondor és az EuroHPC JU támogatásával megépülő Levente szuperszámítógépeknek köszönhetően hazánk szuperszámítógépes infrastruktúra-kapacitása a jelenlegi szint ötvenszeresére nőhet. Palkovics László technológiai és ipari miniszter kiemelte, hogy a Levente szuperszámítógép moduláris technológiát használó felépítése révén a későbbiekben kvantumszámítógép csatlakoztatására is alkalmas lesz. A Wigner FK számára ez különösen fontos, hiszen Domokos Péter akadémikus vezetésével a rendkívül sikeres Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium tevékenységének koordinálását is a kutatóközpont látja el.

A pályázat elkészítése komoly szakmai munka és összefogás eredménye. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a német ParTec cég és a Wigner FK szakértőinek tevékenységét a KIFÜ koordinálta, a projekt megvalósításáért és a Levente későbbi üzemeltetéséért szintén a KIFÜ felel, a megépülő Levente szuperszámítógépnek pedig a Wigner Adatközpont ad majd helyet.

A pályázat sikerében kiemelkedő szerepe volt a Wigner Adatközpont Kadlecsik József és Szentiványi Balázs irányításával létrejött szakértői csoportjának, valamint a Wigner Tudományos Számítási Laboratórium Barnaföldi Gergely Gábor által vezetett csapatának.