Ugrás a tartalomra

A Wigner FK is részt vesz az 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztését célzó nemzetközi OpenSuperQPlus projekt megvalósításában

Hírek

Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) is részt vesz az 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztése céljával 2023. március 1-jén indított, 10 ország 28 európai kutatópartnerét egyesítő OpenSuperQPlus projekt megvalósításában. Az európai kvantumtechnológiai zászlóshajó program részeként számontartott projekt folytatja és továbbfejleszti a 2018-ban elkezdett OpenSuperQ-t (Open Superconducting Quantum Computers). Csapatát új partnerekkel – köztük Hollandia, Franciaország, Finnország, Németország, Magyarország és Svédország nemzeti kvantuminformatikai kezdeményezéseinek kulcsszereplőivel, valamint a területen működő startupokkal és más fontos közreműködőkkel – bővíti. A Forschungszentrum Jülich kutatóközpont által koordinált nagyszabású projekt további magyarországi résztvevője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projektet a Wigner FK-ban a Kvantumszámítás és Informatika Kutatócsoport vezeti Zimborás Zoltán projektigazgató irányításával, a munkában részt vesz továbbá Kálmán Orsolya, a Kvantuminformatika és a Kvantummechanika Alapjai Kutatócsoport tagja is.

Az OpenSuperQPlus csapata egy keretpartnerséget alakított ki, és egy ambiciózus hétéves programot terjesztett elő egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer létrehozására. A konzorcium most indítja el a munka első szakaszát, az OpenSuperQPlus 100-at, amelynek célja egyrészt a következő 3,5 éven belül több hardver- és szoftverértékelő rendszer, valamint egy felhasználók számára nyitott, 100 kvantumbites kvantumszámítógép kifejlesztése az első kvantumos alkalmazásokhoz. A munka második szakaszában a projekt az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszerhez szükséges kritikus komponensekkel és technológiai döntésekkel foglalkozik majd.

Az OpenSuperQPlus projektet az Európai Unió a Horizont Európa keretprogramon belül egy speciális kvantumos támogatási alapból 20 millió euróval támogatja. „Egy ilyen kvantumszámítógépes rendszer minden összetevőjének európai szakembereit egy egységes keretrendszerben hozzuk össze, legyenek azok akár a köz-, akár a magánszektorban. A kvantumszámítógépek hibáinak kijavításához és a méret növelésére irányuló technológiai kihívások leküzdéséhez az európai kvantum-ökoszisztéma szereplőinek összefogására és kiemelkedő teljesítményére van szükség" – mondta Frank Wilhelm-Mauch, a Forschungszentrum Jülich koordinátora.

Az OpenSuperQPlus célja a 2018-ban indult OpenSuperQ projekthez hasonlóan egy Európában gyártott sokoldalú kvantumszámítógép kifejlesztése. A konzorcium a vegyiparban, az anyagtudományban, az optimalizálási problémák megoldásában és a gépi tanulásban történő kvantumszimulációban számít különleges felhasználási lehetőségekre.

További információk:

https://opensuperqplus.eu
https://twitter.com/opensuperqplus
https://www.linkedin.com/showcase/93100945

A Kvantum zászlóshajóról

A Kvantum zászlóshajó 2018-ban az Európai Unió egyik legnagyobb és legambiciózusabb kutatási kezdeményezéseként indult egymilliárd eurós költségvetéssel és 10 éves időtartammal. A kutatóintézetek, a tudományos élet, az ipar, a vállalkozások és a politikai döntéshozók közötti példátlan együttműködésen alapuló program fő küldetése, hogy megszilárdítsa és kiterjessze Európa tudományos vezető szerepét és kiválóságát a kvantuminformatika és kvantumtechnológia területén. Szintén fontos cél, hogy a kvantumfizikai kutatásokat a kereskedelmi alkalmazások és forradalmi technológiák révén a laboratóriumból a piacra vigye. A kezdeményezésben a teljes időtartam alatt több mint 5000 egyetemi és ipari kutató vesz részt, hogy megteremtse a robbanásszerűen innovatív (disruptive) technológiák következő generációját, amelyek hatással lesznek az európai társadalomra, és biztosítják, hogy a régió világviszonylatban is vezető szerepet töltsön be a tudásalapú ipari és technológiai fejlesztések terén.