Ugrás a tartalomra

Az ATK NÖVI kutatója nemzetközi együttműködésben negyvenkét eddig ismeretlen Angustopila csigafajt fedezett fel

Hírek

Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének (NÖVI) kutatója az OTKA fiatal kutatói kiválósági program keretében, nemzetközi kutatókkal együttműködve vizsgálta Délkelet-Ázsia szárazföldi csigáinak diverzitását. A kutatócsoport legújabb cikkében negyvenkét – a tudomány számára eddig ismeretlen – csigafaj felfedezéséről számolt be, ezzel ötszörösére növelve az eddig ismert Angustopila fajok számát. A publikáció a ZooKeys vezető taxonómiai folyóiratban jelent meg.

.

Hat Angustopila faj, amelyek egyetlen észak-vietnami lelőhelyről kerültek elő

A nemrégiben felfedezett új fajok a világ legkisebb szárazföldi csigafaját is magába foglaló Angustopila nemzetségbe tartoznak. A Délkelet-Ázsia különböző országaiban, Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Mianmarban gyűjtött új fajok közül csak néhány mérete haladja meg az 1 mm-es nagyságot. A különböző csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat során történt, elsősorban a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, valamint a szájadékban található fogak száma és elhelyezkedése alapján. A fajok döntő többsége egyetlen vagy néhány, egymáshoz közel lévő lelőhelyről került elő, azonban közülük háromnak is több száz kilométer széles az elterjedési területe. A kutatócsoport egy matematikai modell segítségével végzett becslés alapján feltételezi, hogy összesen kb. 81-91 Angustopila nemzetségbe tartozó csigafaj élhet Délkelet-Ázsiában.

.

A térkép azt mutatja, hogy egyetlen lelőhelyről hány (1; 2–3; 4–7) faj került elő. A térképet Fekete Judit készítette.

A mostani felfedezéssel egy olyan fajgazdag állatcsoporttal gazdagodott az élővilágról való tudásunk, amelyről eddig alig volt ismeretünk.