Ugrás a tartalomra

Az ÖK kutatói a lakosság segítségét kérik a kutyaszívférgesség elterjedésének felmérésében

Hírek

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai a szúnyogok által terjesztett szívférgességet vizsgálják, és arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre. Korábbi kutatások szerint a kutyákban előforduló szívférgesség főként a kelet- és dél-magyarországi területeken van jelen, azonban a betegség elterjedésének alakulásáról keveset tudunk. A jelenlegi felmérés keretében szolgáltatott adatok jelentősen hozzájárulnak a szúnyogok által terjesztett betegség monitorozásához, elterjedésének megértéséhez és a potenciális védekezési stratégiák kifejlesztéséhez.

.

A hazai szúnyogfajok mellett a koreai szúnyog, amely egy inváziós faj hazánkban, szintén képes a szívférgességet okozó Dirofilaria immitis terjesztésére kutyákban.

A kutyákban előforduló szívférgesség egy szúnyogok által terjesztett féregfertőzés miatt kialakuló betegség. A Dirofilaria immitis féregfaj okozta, komoly állategészségügyi kockázattal járó megbetegedés a világ legtöbb táján előfordul. Hazánkban 2007-ben jelentették az első országon belüli, nem külföldről behurcolt fertőzést. A kórokozó azóta is stabilan megtelepedettnek számít, a fertőzést egyre növekvő számban regisztrálják. A hazai kutyák fertőzöttségi arányát jelenleg nem ismerjük, azonban 2010 előtt 0,7% volt, 2015 es 2018 között 5,5%-ra emelkedett, ami növekvő tendenciát mutat. Habár gyógyszeres kezeléssel való megelőzése nem kötelező, jóval egyszerűbb lenne, mint az igen költséges és időigényes utókezelés, illetve a szövődmények kezelése. Az utókezelés számos egyéb veszélyt jelenthet a kutyákra nézve, például májkárosodást, gyomorbántalmakat és trombózist is okozhat. Kezelés nélkül a megbetegedés az állat hosszú, hónapokig tartó szenvedéséhez és pusztulásához vezet. A betegség tünetei sokrétűek lehetnek, beleértve a köhögést, étvágytalanságot, légzési nehézséget, ájulást és vér felköhögését vagy orrvérzést. A szúnyogok a szívférgességgel fertőzött kutyákon való táplálkozás során szerzik a betegséget, amelyet később, a következő vérszívás alkalmával továbbadnak.

.

Annak érdekében, hogy jobban megértsük ennek a főként kutyákat érintő betegségnek az elterjedését és magyarországi előfordulását, az ÖK munkatársai arra kérik a kutyatartó lakosságot, hogy egy gyors felmérés keretében válaszoljanak néhány kérdésre. Azon kutyatartók, akik korábban már állatorvos segítségével teszteltették kutyájukat szívférgességre, most néhány információ megosztásával sokat segíthetnek. Fontos, hogy ezek az adatok akkor is hasznosíthatók a felmérésben, ha a tesztelt állatok negatív eredményt mutattak, tehát a teszteléskor nem voltak fertőzöttek.

A kérdőív kitöltése 3-5 percet vesz igénybe, és ezen a linken érhető el.