Ugrás a tartalomra

Békési Eszter, a HUN-REN FI kutatója kapta idén a Nemzetközi Litoszféra Program Flinn‒Hart-díját

Hírek

Békési Eszter, a HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (HUN-REN FI) munkatársa nyerte el a Nemzetközi Litoszféra Program (ILP) idei Edward A. Flinn‒Pembroke J. Hart-díját. A fiatal kutató a litoszféra hőmérsékletterének modellezésében, valamint a kéregfeszültség és az aktív deformációs folyamatok megértésében elért kiemelkedő eredményeivel érdemelte ki a rangos elismerést.

Békési Eszter

Békési Eszter a regionális kutatások mellett geoenergetikai kutatásokban is jelentős szerepet vállal: e területen a geotermikus rezervoárok műholdas megfigyelésével és modellezésével járul hozzá a rezervoárokban zajló deformációs folyamatok megértéséhez és számszerűsítéséhez. Részt vesz továbbá azokban a világ élvonalához tartozó kutatásokban, amelyek a jövő alternatív energiaforrásaiként egyre növekvő figyelemmel övezett természetes hidrogénrendszerekre irányulnak. Kutatási tevékenységei mellett aktív tagja az ILP Magyar Nemzeti Bizottságának és a TOPO-EUROPE közösségnek.

A Flinn‒Hart-díjat az ILP elnöksége minden évben egy kiemelkedő fiatal kutatónak ítéli oda a program által lefedett szilárd földtudományokhoz való hozzájárulásért. Célja, hogy ösztönözze az ígéretes fiatalok részvételét a programban. A díjazottak az elismerés mellett utazási ösztöndíjban is részesülnek.