Ugrás a tartalomra

Díszdoktorrá avatta Lovász Lászlót a Babeș–Bolyai Tudományegyetem

Hírek

Dr. Lovász László akadémikust, egyetemi tanárt, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) professor emeritusát, az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) tagját a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tiszteletbeli doktorává (Doctor Honoris Causa) avatták.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépületének Aula Magna termében 2022. november 10-én megrendezett Doctor Honoris Causa cím átadó ünnepségen Lovász professzor tudományos munkáját dr. Kristály Sándor egyetemi tanár méltatta.

A rendezvényen Adrian Petruşel, az egyetem kutatásért, fejlesztésért és innovációért felelős rektorhelyettese köszönetet mondott a többszörösen díjazott kiváló matematikusnak, hogy a BBTE akadémiai közösségének tagja lett. Ezután a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Lovász László egy izgalmas tudománynépszerűsítő előadást tartott Zénón paradoxonjaitól a kvantumfizikáig címmel.

Lovász professzor előadásában elmondta: „Az a kérdés, hogy világunk diszkrét vagy folytonos-e, kiemelkedően fontos volt, de megválaszolatlan maradt. Matematikai szempontból a diszkrét modellek igen eltérően viselkednek a folytonosaktól. A folytonosság elmélete, az analízis a 18. századtól kezdve hatalmas sikereket hozott a fizika és más tudományok megalapozásában. A diszkrét matematika később fejlődött ki, nem kis részben az informatika igényei miatt. De ez a két világ nincsen olyan messze egymástól, mint gondolnánk. Számításokban a folytonos struktúrákat végessel közelítjük. Talán meglepőbb módon, nagyon nagy véges struktúrákat folytonosakkal tudjuk közelíteni, ezáltal gyakran jobban kezelhető modellekhez jutva. A két megközelítés egymást termékenyíti meg.”

Az egyetem Matematika és Informatika Karának matematika és informatika szekciója által javasolt, Doctor Honoris Causa és Professor Honoris Causa címmel korábban kitüntetett kutatók névsora ezen a linken található.

Lovász László professzornak gratulálunk a cím elnyeréséhez.