Ugrás a tartalomra

Dr. David Sibeck, a NASA vezető kutatója az FI-be és a Wigner FK-ba is ellátogatott

Hírek

Dr. Kis Árpád, az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) űrkutatás fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettese és tudományos főmunkatársa meghívására 2022 októberében Magyarországra érkezett Dr. David Gary Sibeck, a NASA Goddard Űrközpontjának (Goddard Space Flight Center, GSFC) vezető kutatója. A neves szakember az FI-be és az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpontba (Wigner FK) is ellátogatott, ahol ismertette legújabb kutatásait. Mindkét intézményben már eddig is folytak a NASA-val közös kutatások, a mostani látogatás során Dr. Sibeckkel a további együttműködés lehetőségeit is áttekintették.

Dr. Sibeck eddig 387 referált tudományos cikket publikált, és eredményeit a statisztika szerint eddig több mint 17.300 alkalommal idézték szerte a világon. Számos NASA-űrmisszió, többek között a Van Allen Probe és a TRACERS vezetője volt. A THEMIS/ARTEMIS műholdas missziónak jelenleg is irányító kutatója. Kutatási területe a napszél plazmastruktúráitól kezdve az ionoszféra tranziens jelenségéig terjed. Jelenlegi kutatásainak középpontjában a földi magnetoszféra Nap felőli oldalán levő határfelület környezetében lejátszódó fizikai folyamatok állnak, különös tekintettel a földi lökéshullámhoz ‒ az úgynevezett fejhullámhoz ‒ köthető jelenségekre.

A földi fejhullámmal kapcsolatos kutatásoknak komoly hagyománya van az FI-ben, emiatt Dr. David Sibeck látogatása szakmai szempontból is különösen hasznos és időszerű volt. A vendégkutató „Napszél-magnetoszféra kölcsönhatások a Nap felőli oldalon” (Dayside Solar Wind-Magnetosphere Interactions) címmel tartott előadását a jelenlevőkön kívül külföldről is sokan követték figyelemmel az online felületen. Az előadáson elhangzottak egyértelműen megerősítették, hogy a kritikus infrastruktúrára potenciálisan veszélyes űridőjárás-hatások hatékony előrejelzéséhez pontosan ismerni kell a földi lökéshullámnál lejátszódó folyamatokat. Emiatt a lökéshullámmal kapcsolatos kutatások várhatóan számottevően fel fognak értékelődni a jövőben.

.

Balról jobbra: Dr. Kis Árpád, Dr. Ray-Qing Lin Sibeck és Dr. David Sibeck a soproni FI bejárata előtt

Dr. Sibeck 2016-ban és 2017-ben néhány hónapra már vendégül látta Dr. Facskó Gábort, a Wigner FK Űrfizikai és Űrtechnikai Osztályának tudományos főmunkatársát a NASA GSFC-ben. Mindkét kutató a Föld és más bolygók fejhulláma előtt lejátszódó nappali oldali magnetoszféra tranziens jelenségek szakértője. A neves vendég mostani látogatásakor megismerkedett a hallgatók, illetve a szenior kutatók kutatási eredményeivel, és javaslatokat tett a további munkára. A kutató „Remotely Sensing the Magnetosphere’s Boundaries” címmel 2022. október 20-án tartott előadását Zoom-közvetítésen keresztül többen online követték. Dr. Sibeck további együttműködést is ajánlott mind az FI, mind az Űrfizikai és Űrtechnikai Osztály kutatóinak a THEMIS szondák adatfeldolgozása és a nappali oldali magnetoszféra tranziens jelenségeinek tanulmányozása területén, továbbá az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) és a Kínai Tudományos Akadémia (Chinese Academy of Sciences, CAS) által közösen fejlesztett Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer (SMILE) misszió fejlesztésében, amelynek célja, hogy a földi magnetoszférát észlelje lágy röntgentartományban.

.

Dr. Sibeck és Dr. Facskó Gábor a Wigner FK Űrfizikai és Űrtechnikai Osztálya tárgyalójában 2022. október 20-án (Fotó: Munkhjargal Lkhagvadorj).

Dr. Sibeck korábban Dr. Kis Árpáddal és Dr. Facskó Gáborral együtt részt vett az International Space Science Institute (ISSI) egyik csoportjának munkájában. A társszerzőségükkel a közelmúltban megjelent összefoglaló tanulmányban publikált eredményekről korábbi hírünkben számoltunk be.

A tervek szerint Dr. Sibeck évente meg fogja látogatni a soproni FI-t és a Wigner FK-t egy-egy hétre. Ezenfelül Dr. Facskó Gábor és egy hallgatója 2023-tól rövid, néhány hónapos látogatásokat tehet majd a meghívó fél költségén a NASA GSFC-ben.