Ugrás a tartalomra

Elhunyt Sir George Radda – Radda György – világhírű biokémikus, a HUN-REN Elnök Köre vezetője

Hírek

Az Oxfordi Egyetem magyar származású professzora a brit Nemzeti Rákkutató Intézet korábbi elnöke, majd az Egyesült Királyság Orvostudományi Kutató Tanácsának főigazgatója, a szingapúri Biológiai Képelemzési Konzorcium alapító elnöke és a Szingapúri Orvosbiológiai Kutatási Tanács elnöke volt. Nevéhez fűződik az MRI képalkotó-vizsgálat kidolgozása.

Radda György Károly 1936. június 9-én született Győrben, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem vegyész szakán végzett. 1956-ban Nagy-Britanniában telepedett le, az Oxfordi Egyetemen diplomázott és doktorált. 1962–1963-ban a Kaliforniai (Berkeley) Egyetemen a Nobel-díjas Melvin Calvin professzor mellett dolgozott. 1980-ban lett a londoni Királyi Természettudományos Társaság tagja. Csaknem 20 évig volt a Brit Szív Alapítvány molekuláris kardiológia professzora, 8 évig pedig az Orvosi Kutató Tanács Biokémiai és Klinikai Mágneses Rezonancia részlegét vezette.

Pályájának kezdetén az enzimek és membránok szerkezetét és funkcióját vizsgálta fluoreszcens szondákkal. Úttörő szerepe volt a nukleáris mágneses rezonancia (NMR) emberi testen történő alkalmazásában. A 2000-es évek elején a londoni Nemzeti Rákkutató Intézetnek, 2008–2016 között a Szingapúri Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökség Orvosbiológiai Kutatási Tanácsának elnöke volt. Jelentős szerepet játszott a szingapúrimagyar tudományos együttműködés és tapasztalatcsere előmozdításában. 2023-tól a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózatnál az elnök személyes tudományos tanácsadói körének vezetője volt.

.

„Egy nagyszerű barátot, egy elkötelezett mentort és egy kivételes életművet alkotó kutatót, egy rendkívül inspiráló tudóst és Magyarország nagy barátját veszítettük el. Korszakos munkássága, szellemi és lelki öröksége a következő nemzedékek számára is példamutató” – hangsúlyozta Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke a hétvégén elhunyt világhírű biokémia professzorról.

Sir George Radda mintegy 800 tudományos publikáció szerzője, valamint tizenkét egyetem, köztük a Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem díszdoktora volt. „Teljesen új szemléletre van szükség ahhoz, hogy az eltérő szakmák ne csak együtt dolgozzanak, hanem együtt is gondolkozzanak az emberiség legnagyobb problémáinak megoldásáról” – vallotta a tudományos munkáról.

Pályája során megkapta a Colworth-érmet (1969), a Brit Szív Alapítvány Aranyérmét (1982), a Royal Society Buchanan-érmét (1987), a Brit Birodalom Rendje kitüntetést (1993). II. Erzsébet királynő 2000-ben lovaggá ütötte, 2006-ban neki ítélték a Kardiovaszkuláris Tudományok Nemzetközi Akadémiájának Érdemérmét, 2011-ben a Semmelweis Budapest Awarddal tüntették ki. 2013-ban a BioSpectrum Asia Pacific Awards Életműdíját (2013) vehette át, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével, 2018-ban pedig a Magyar Corvin-lánccal ismerték el életpályáját, tudományos munkáját.

Nyolcvannyolc évesen hunyt el.