Ugrás a tartalomra

Európa vezető sugárvédelmi szakemberei Budapesten találkoznak

Hírek

A 2022 nyarán indított PIANOFORTE kutatási partnerség célja a tudásbővítés, valamint az innováció előmozdítása a sugárvédelem számos területén a lakosság, a betegek, a munkavállalók és a környezet védelme érdekében, az ionizáló sugárzásnak való kitettség valamennyi színterén. A megoldásra váró tudományos kihívásokon keresztül ez a partnerség azt tűzte ki célul, hogy hozzájáruljon az európai irányelvek, például az európai rákellenes terv, a zöld egyezmény a növekedésért, valamint az ipari és természeti kockázatok csökkentésére vonatkozó terv végrehajtásához. A PIANOFORTE projekt következő megbeszélését 2023. december 5–6. között rendezik Budapesten.

.

A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont kutatói öt munkacsomagban vesznek részt. Feladatuk, hogy a sugárvédelem témaköreiben meghirdetett pályázati felhívásokhoz konzultációkat szervezzenek, valamint az európai ügynökségek számára találkozókon keresztül biztosítsák, hogy megismerhessék a PIANOFORTE projekt eredményeit és azok hatását a sugárvédelem területén. Emellett támogatják a fiatal kutatók és szakemberek fenntartható hálózatépítését, és kidolgoznak egy gyakorlati útmutatót, amely biztosítja a fenntartható hozzáférést az európai sugárvédelmi infrastruktúrákhoz.

.

A PIANOFORTE projekt következő megbeszélését 2023. december 5–6. között rendezik Budapesten. Az esemény első felében általános közgyűlést tartanak, amelynek során a résztvevők a második pályázati felhívásra érkezett visszajelzéseket és az azt követő témákat vitatják meg. A rendezvény második felét az első pályázati felhívás során kiválasztott projektek bemutatására szentelik. A kiválasztott projektek témái közé tartozik a sugárzás hatásainak kutatása az agyra, a radiológiai és sugárterápiás eljárások optimalizálása terhes nők számára, a molekuláris és adaptív sugárterápiák személyre szabása, valamint a radiológiai eseményekkel szembeni ellenálló képesség javítása háborús környezetben. Ez lehetőséget teremt e projektek céljainak és potenciális hatásának bemutatására, elősegítve ezzel a tudásátadást és az együttműködést a résztvevők között.