Ugrás a tartalomra

Gulyás Balázs ELKH-elnök külföldi tapasztalatait osztotta meg a doktori képzés modernizációjáról az Óbudai Egyetemen tartott MAB-konferencián

Hírek
Sajtószoba

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) társszervezésében az Óbudai Egyetemmel együttműködve 2023. június 28-án került megrendezésre a Felsőoktatás modernizációja: fókuszban a doktori képzés című konferencia. Az Óbudai Egyetem campusán rendezett eseményen Gulyás Balázs, az ELKH elnöke 42 éves széles körű nemzetközi tapasztalatait osztotta meg a doktori képzésről számos, a hazai doktoriiskola-rendszer fejlesztése céljával átvehető jó gyakorlattal. Emellett kiemelte az ELKH MAB-bal, az egyetemekkel és a teljes KFI ökoszisztémával való együttműködése iránti elkötelezettségét a hazai doktori képzés modernizációját célzó törekvések támogatása érdekében.

.

A konferenciát a „Felsőoktatási képzések ágazati modernizációja” projekt konzorciumvezetőjeként kezdeményezte a MAB, amelyben a szervezet a minőségértékelési eszközök és ezzel az akkreditációs eljárások továbbfejlesztését vállalta. A MAB 2019-ben vezette be a hazai doktori iskolák ESG – az Európai Felsőoktatási Térség minőségbiztosításának standardjai és irányelvei – alapú értékelését. Az értékelési eszköz adatalapú elemzésére a DOSZ-t mint a doktori képzés elsődleges érdekeltjeit tömörítő szervezetet kérte fel, és ezen elemzés ismertetése köré szerveződött a konferencia. Az esemény témája kapcsán a MAB fontosnak tartotta megszólítani az ELKH-t mint a doktori képzés eredményessége és minősége mellett elkötelezett szervezetet.

.

Gulyás Balázs elnök elsőként saját, hallgatóként és később professzorként szerzett tapasztalatait foglalta össze a különböző európai országokban és Ázsiában, köztük a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetemen, a svédországi Karolinska Intézetben, végül a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetemen folyó PhD-képzésről. A közös mindegyik képzésben a magas színvonal, amelyet a szigorú követelményrendszer és a nemzetközi tudományos körök értékelésbe történő bevonása tesz lehetővé. Ez élvonalbeli helyeket biztosít ezen intézmények számára a nemzetközi ranglistákon, és emiatt ismerik el mindenhol az itt szerzett PhD-fokozatot. Ezt követően röviden beszélt a PhD-sok szerepéről, helyzetéről ezekben az országokban, ezeken az egyetemeken. A Karolinska Intézetben például – ahol a világ egyik legjelentősebb orvosi egyeteme és orvosi kutatóközpontja működik, és a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjakról döntenek –, a kutatói munka zömét PhD-sok végzik, akik munkájuk értékének kifejezéseként magas erkölcsi és anyagi megbecsülést is élveznek. Végül az elnök ismertette a résztvevőkkel, hogy a MAB-bal és az egyetemekkel együttműködésben – a szingapúri jó példa alapján – egy Premium League PhD-képzési rendszer kialakítását tervezik a kutatóhálózaton belül.