Ugrás a tartalomra

Harcos Gergelyt, a HUN-REN Rényi Intézet kutatóját rendes tagjává választotta az Academia Europaea

Hírek

A 85 Nobel-díjas tudóst is soraiban tudó Academia Europaea rendes tagjai közé választotta Harcos Gergelyt, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorát, aki a 154 magyarországi AE-tag között a tizenegyedik matematikus.

Harcos Gergely

Harcos Gergely kutatási területe a számelmélet, ezen belül az automorf formák analitikus elmélete. Legismertebb munkái e formák és az automorf L-függvények becslésére irányulnak, és számos alkalmazás épül rájuk. Friss eredményei közül kiemelkedik az automorf sűrűségi hipotézis bizonyítása végtelen sok egymással össze nem mérhető rácsra, illetve új gyökmentes tartományok azonosítása Rankin‒Selberg L-függvényekre. Összetett bizonyításai analitikus, algebrai és kombinatorikus módszereket ötvöznek.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea (AE) több mint 5500 tagot számlál, akik közül eddig 85-en kapták meg a Nobel-díjat. A rangos intézmény célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, valamint a tudományos eredmények hasznosságának tudatosítása a társadalomban. Az akadémia az Európai Kutatási Tanács (European Research Council) tanácsadó testületeként is működik: a nemzetközi kutatási irányok meghatározásával, pályázatok kiírásával kapcsolatban rendszeresen kikérik a tagság véleményét.

Barcelona, Bergen, Cardiff, Tbiliszi és Wrocław után 2020. december 9-én Budapesten is tudásközpontot nyitott az Academia Europaea. A tudományos igazgatók irányítása alatt álló központok rendszerint néhány kiemelt jelentőségű téma köré szervezik programjaikat. A magyarországi központ tudományos igazgatója Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a HUN-REN Rényi Intézet kutatóprofesszora. A hazai központ küldetése az oktatás tudományos igényű módszertanának kidolgozása, a Duna régió kutatása, a városi fenntarthatóság, valamint az európai kutatási programokban való eredményes részvétel támogatása.