Ugrás a tartalomra

Három kutatóhellyel vesz részt a HUN-REN az idei Múzeumok Éjszakáján

Hírek

Pokrócos esti koncertekkel, éjszakai kastélytúrával, számítástechnikai érdekességekkel, valamint zenetörténeti különlegességekkel készül a HUN-REN a Múzeumok Éjszakájára.

Idén június 22-én rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját, amely már 22. alkalommal hívja fel a figyelmet országszerte kulturális kincseinkre. Ezúttal is rengeteg fővárosi és vidéki helyszínen lehet kedvezményesen kortyolni a magyar kultúrából. Noha a HUN-REN-hez főleg kutatási fókuszú intézmények tartoznak, három helyszínnel mégis ott lesz az idei programkavalkádban.

Rendszerváltás előtti hardverfejlesztések és bionikus szem a SZTAKI-ban

HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) mint a műszaki kutatás és fejlesztés egyik vezető hazai intézménye, hosszú múlttal és számos innovatív fejlesztéssel büszkélkedhet. Állandó tárlata, „A múltból a jövőbe” az intézet legfontosabb, rendszerváltás előtti hardverfejlesztéseit mutatja be. Bár a kiállítás nyitott, tárlatvezetéssel csak előre egyeztetett időpontokban látogatható, így érdemes szombaton a HUN-REN SZTAKI-t választani.

Múzeumok Éjszakája

A hétvégi programban a tíz éve elhunyt villamosmérnök, Roska Tamás hagyatéka is helyet kapott: az orvostudomány és a technológia ötvözésével ma is kiemelkedő eredményeket elérő Roska Botond neurológus kutató édesapja által lefektetett alapok, a celluláris-neurális háló (CNN) alapú látó számítógép, ismertebb nevén bionikus szem világszinten előmozdította a bionikai kutatásokat.

A program ingyenes, a részvétel azonban regisztrációhoz kötött (egy turnusban ötvenen vehetnek részt). A helyszínen nem lehet karszalagot vásárolni, így célszerű más programhelyszínen beszerezni azt.

Koncertek és tárlatok a Zenetörténeti Múzeumban

Zenetörténeti Múzeum hangulatos esti koncertekkel és tárlatvezetésekkel várja a látogatókat. A meghirdetett programok mellett egyénileg is bejárhatjuk az állandó és időszaki kiállításokat, ahol a 18. század elejétől a 20. századig hazánkban használt és megőrzött hangszereket csodálhatjuk meg. A zenei élményre vágyók Bartók, Brahms és Mozart művei közül válogathatnak, vagy akár egy hamisítatlan Szent Iván-éji koncerten is részt vehetünk, ahol többek között nagy mesterek ritkán hallható zeneművei csendülnek fel.

Múzeumok Éjszakája

A Zenetörténeti Múzeum programjaira nem szükséges előre regisztrálni; a mindenhova érvényes karszalagokat már meg lehet vásárolni a pénztárban (múzeumi nyitvatartási időben). Karszalagot szombaton a helyszínen is lehet majd venni, illetve akik csak ezeken a programokon szeretnének részt venni, azoknak múzeumi belépőjegyet is tudnak adni.

Éjszakai kastélytúra és esti koncertek a Brunszvik-kastélyban

A martonvásári Agroverzumban, mintegy 40-45 percre a fővárostól egy különleges koncertélményben lehet részünk a Brunszvik-kastély egyedi hangulatú parkjában. Az angolparkban mások mellett Beethoven (aki maga is többször vendégeskedett a kastélyban), Puccini és Verdi darabjait élvezhetjük akár egy pokrócon ülve. A koncerten való részvételhez előzetes regisztráció nem szükséges, pokróc viszont igen.

Múzeumok Éjszakája

A kerti koncert mellett vezetett túrán is részt vehetünk a Brunszvik-kastélyban, amire máskor nincs lehetőség, így érdemes megragadni az alkalmat. Ahogy az éjszakai barangolás is hangulatosnak és vissza nem térőnek ígérkezik, más napokon ugyanis ez sem lehetséges.

Aki szeretné biztosítani helyét a programokon, időben jelentkezzen, mivel a Brunszvik-kastélyban 30 fősek a vezetett csoportok, a kastélyparkban 50 fő a csoportok maximális létszáma, az Élő zenés zenei kvíz Mona Danival és a Budapesti Filharmóniai Társaság kamaraformációjával pedig legfeljebb 100 fő részvételével valósulhat meg az Agroverzum előadótermének korlátozott befogadóképessége miatt. A zenei kvízhez előzetes regisztráció nem szükséges.

Aki karszalag nélkül érkezne, nem kell aggódnia, ugyanis szombat délután 15.30-tól lehet karszalagot vásárolni (felnőtteknek 3.000 Ft/fő, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 1.500 Ft/fő).

A Múzeumok Éjszakája programsorozat megvalósulását egy applikáció is segíti, amelyet a HUN-REN SZTAKI eLearning Osztálya fejlesztett. Az ingyenes alkalmazásban megtalálhatók a helyszínek, a tematikus programok, segít a helyszínek közötti tájékozódásban, valamint értesítéseket is küld a kedvenc programjainkról.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!