Ugrás a tartalomra

Készül a HUN-REN MI Akcióterve – indul az MI Nagykövetek Program

Hírek

Jakab Roland, a Magyar Kutatási Hálózat vezérigazgatója kezdeményezésére, Gulyás Balázs elnök felvezetőjével rendezte meg a HUN-REN Központ az első intézményvezetői workshopot, ahol a vezetők megismerték a Mesterséges Intelligencia (MI) Akciótervet. Az esemény egy új fejezet kezdetét jelenti a hazai tudományos közösség számára. Célja, hogy a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kiaknázásával hozzájáruljon a kutatási hálózat teljesítményének növeléséhez.

A workshopon a HUN-REN MI-munkacsoportja a kutatóhelyek vezetőivel közösen áttekintette Magyarország helyzetét az MI területén, a magyar és nemzetközi jógyakorlatokat, valamint az országban elérhető számítási kapacitások hatékony hasznosításának lehetőségeit az MI-kutatásokban. Elindult az igényfelmérés és az akcióterv megvitatása az intézményvezetőkkel, ami a továbbiakban az intézmények által delegált MI-nagykövetekkel folytatódik.

A HUN-REN a következő lépéseket tervezi a kutatási lehetőségek mesterséges intelligenciával történő támogatása területén:

  1. a kutatási gyakorlatok legjobb példáinak gyűjtése és inspiráció merítése hazai és nemzetközi forrásokból;
  2. a tudományt támogató MI-alkalmazások tesztelése, értékelése és bevezetése;
  3. az MI etikus és széles körben elfogadott használatára vonatkozó alapelvek kidolgozása;
  4. a számítási infrastruktúra hozzáférhetőségének javítása és támogatásának erősítése;
  5. tudásmegosztás és konzultációs szolgáltatások szervezése az MI-eszközök hatékony használatához;
  6. az adatelérés és az adatmegosztás támogatása, beleértve az adatvédelmi és technikai megoldásokat;
  7. az EU-s pályázatokhoz kapcsolódó lehetőségek monitorozása és kezelése;
  8. az MI Nagykövetek Program elindítása, amelynek célja a kutatói igények képviselete és az elérhető támogatások széles körű biztosítása.

A workshopot követően a beszélgetések az MI-nagykövetekkel folytatódnak, a kutatói igények és a nemzetközi jógyakorlatok adaptálási lehetőségeinek mélyebb elemzésével. A folyamatos párbeszéd biztosítja, hogy minden lépés a kutatói közösség valós igényeiből következzen, és hozzájáruljon Magyarország sikeréhez az MI területén.