Ugrás a tartalomra

Magyar kutatók a világon elsőként azonosítottak két kolinerg idegsejttípust a bazális előagyban

Hírek
Sajtószoba

A felfedezésre épülő további kísérletek dönthetik el, hogy érdemes-e a két típus szelektív befolyásolására irányuló klinikai kutatásokat tervezni, amelyek áttörést jelenthetnek pl. az Alzheimer-kór kezelésében is.

A magasabb rendű, kognitív funkciókat is ellátó, igen széles időskálán lezajló folyamatokat szabályozó kolinerg idegsejteknek két markánsan elkülönülő típusát tárta fel az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Lendület Rendszer-neurobiológia kutatócsoportja, Hangya Balázs irányításával.

Kolinerg idegsejtek a Meynert-magban Hangya Balázs felvétele (1)
Kolinerg idegsejtek a Meynert-magban Hangya Balázs felvétele (1)
Laszlovszky_FENS_Regional_Meeting_Pecs (1)
Laszlovszky_FENS_Regional_Meeting_Pecs (1)
Kolinerg és GABAerg idegsejtek a bazális előagyban Hegedüs Panna felvétele (1)
Kolinerg és GABAerg idegsejtek a bazális előagyban Hegedüs Panna felvétele (1)

A most azonosított két kolinerg sejttípus nem rendelhető egyértelműen a gyors vagy a lassú folyamatokhoz, mindkét típus nagyon eltérő sebességű változások létrehozására lehet képes. Ez arra utal, hogy a számos kérgi folyamat precíz szabályozásáért a kétféle sejttípusnak a bazális előagy különböző területein talált eltérő aránya lehet a felelős. Ez magyarázhatja azt is, hogy miért majdnem kizárólag az egyik típus van jelen a Broca-féle diagonális köteg területén, amely a homloklebeny befolyásolása révén valószínűleg a figyelmi folyamatok egyik fő szabályozója.

A további kísérletek célja azt megválaszolni, hogyan vesz részt a két kolinerg sejttípus a tanulás, a figyelem és a döntéshozás szabályozásában egészséges, illetve kóros állapotú egerekben. Ezek a kísérletek dönthetik el, érdemes-e a két típus szelektív befolyásolására irányuló klinikai kutatásokat tervezni, melyek áttörést jelenthetnek pl. az Alzheimer-kór kezelésében is.

A munka az idegtudományok legnagyobb presztízsű folyóiratában, a Nature Neuroscience-ben jelent meg.

Laszlovszky et al. 'Distinct synchronization, cortical coupling and behavioral function of two basal forebrain cholinergic neuron types',

Nature Neuroscience on 22 June 2020 DOI 10.1038/s41593-020-0648-0

URL: https://www.nature.com/articles/s41593-020-0648-0

Kapcsolat: Dr. Hangya Balázs, hangya.balazs@koki.hu