Ugrás a tartalomra

Magyarországon tartotta legutóbbi ülését a magfizikai kutatások legfontosabb európai tanácsadó szervezete, a NuPECC

Hírek

Magyarországon tartotta legutóbbi ülését a Nuclear Physics European Collaboration Committee (NuPECC). Az ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) tudományos tanácsadója, Fülöp Zsolt és az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) Elméleti Fizikai Osztályának vezetője, Wolf György szervezésében május 31. – június 1. között Debrecenben megtartott eseményen a magfizikai kutatásokban jelentős szerepet vállaló több magyar kutatóintézet vett részt.

.

Az előadások után a résztvevők meglátogatták az ATOMKI Tandem gyorsítóját is

A NuPECC nemzetközi szervezet fő feladata, hogy az európai döntéshozók számára felmérje az európai magfizika helyzetét, és javaslatokat tegyen a közép- és hosszú távú fejlesztésekre. Ennek érdekében mintegy ötévente kiadja az „Európai magfizika hosszú távú tervei” című tanulmányt (Long Range Plan). A NuPECC tagjai között szinte minden EU-tagállam képviselteti magát, valamint a munkában olyan nagyberendezések is részt vesznek, mint a GANIL (Grand Accélérateur National d'Ions Lourds) és a FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research). A magfizika népszerűsítése is a szervezet kiemelt tevékenységei közé tartozik, az erre specializálódott PANS (Public Awareness of Nuclear Sciences) tagjainak a felét és az elnökét is a NuPECC adja. A PANS érdekes és hasznos ismeretterjesztő anyagokat is készít, amelyek előkészítésében magyar szakértők is részt vesznek. Az eddig megjelent kiadványok között találhatók a „Magfizika és az orvostudomány” és a „Magfizika a mindennapi életben” című füzetek.

Magyarországot a NuPECC-ben Wolf György képviseli. A szervezet évente három ülést tart, amelyeket mindig más országban rendeznek, a májusi ülésre Debrecenben került sor. Az ülés első fél napjában szokásosan a rendező ország mutatkozik be, ahogy most Magyarország is tette. Wolf Györgynek a magfizika hazai helyzetét ismertető előadása után az ATOMKI, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Wigner FK és a Szegedi Tudományegyetem kutatói beszéltek az intézeteikben folyó magfizikai kutatásokról.