Ugrás a tartalomra

Tíz nemzetközi hírű vendégkutató érkezik idén a HUN-REN kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz az MTA Vendégkutatói Programja keretében

Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia Vendégkutatói Programja keretében tíz nemzetközi hírű vendégprofesszor érkezik a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz 2024-ben. A magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő programban az Egyesült Államokból, Németországból, Indiából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Spanyolországból, Horvátországból, Argentínából és Finnországból összesen tizennégy kutató kapcsolódik be a hazai kutatásokba.

A pályázati felhívásra a három nagy tudományterület – bölcsészet- és társadalomtudományok, élettudományok, valamint matematikai és természettudományok – mindegyikéről érkeztek pályázatok. A 100 millió forint támogatási keretösszegből 4,7 millió forinttól 9 millió forintig terjedő támogatást nyertek el a sikerrel pályázók.

A HUN-REN kutatóhelyeire és támogatott kutatócsoportjaihoz érkező vendégkutatók:

Maria Elen Alvarezt, a National University of Cordoba (Argentína) professzorát a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont fogadja. A projekt keretében a növényekben a szárazság- és sóstressz során végbemenő élettani folyamatokat, valamint a prolinmetabolizmus és a redox egyensúly kölcsönhatásának szabályozását vizsgálják egy bioszenzor fehérje segítségével (GRX1-roGFP2), ami lehetővé teszi az élő sejtekben végbemenő változások követését. A GRX1-roGFP2-aktivitást a prolin-bioszintézist, illetve lebomlást szabályozó gének mutánsaiban, illetve az ezeket a géneket túltermelő vonalakban vizsgálják. A kutatók ennek eredményeként újabb ismereteket szereznek a növények sejtjeiben végbemenő élettani folyamatokról, ami hozzájárulhat a szárazság- és sótűrés javítását célzó biotechnológiai programok kidolgozásának sikerességéhez.

Kormos Judit, a University of Lancaster (Egyesült Királyság) idegen nyelvek elsajátítását kutató nyelvészprofesszora a HUN-REN Nyelvtudományi Kutatóközpontban kezdi meg munkáját. A Többnyelvűség és Edukációs Nyelvészeti Kutatócsoport tagjaival együttműködve azt vizsgálja, milyen összefüggés van az anyanyelvi dekódolási készségek, a fonológiai tudatosság és a szövegértés, valamint az angol idegen nyelvi olvasási és írási teljesítmény között a magyar középiskolások körében. Az eredmények fontos információval szolgálnak az idegen nyelvek tanításának módszertana számára, és betekintést nyújthatnak abba, hogy az idegen nyelvi írás és írottszöveg-értés mely területein van szükségük támogatásra a gyengébb anyanyelvi szövegértéssel és dekódolási készségekkel rendelkező, esetlegesen diszlexiás tanulóknak.

Kovács András, a Forschungszentrum Jülich (Németország) professzora a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont (HUN-REN EK) munkatársaival dolgozik majd együtt. A modern félvezető anyagok fontos részei a mindennapi kommunikációs alkalmazásoknak, és nagy fontossággal bírnak a környezettudatos körkörös gazdaság megvalósításában. Ezen anyagok atomi szintű jellemzése segíti a heterostruktúrák létrehozását és megismerését, ami szükséges az előállítási technológiák kidolgozásában. A transzmissziós elektronmikroszkópia és a hozzá köthető technikák alkalmasak leginkább a szerkezet, az összetétel és az elektronikai tulajdonságok megismerésére atomi felbontásban. A vendégkutató a három hónapos időszakban aktívan bekapcsolódik a HUN-REN EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében zajló kétdimenziós MoS2 és a széles tiltott sávú Ga2O3 félvezetők kutatásába, amelyet az EU által támogatott együttműködésben kívánnak majd tovább folytatni. A kísérleti munkák során az egy atomi rétegben leválasztott MoS2 szerkezeti és elektronikai tulajdonságait vizsgálják GaN, SiC és Al2O3 heteroátmenetes struktúrákban. Ga2O3 esetében a hőmérséklet függvényében vizsgálják a szerkezeti és kémiai folyamatokat nagy felbontású analitikai mérésekkel. Egyes kísérleteket a világviszonylatban egyedülálló jülichi infrastruktúra segítségével fognak elvégezni.

Florian Luca, a School of Maths, Wits University (Dél-afrikai Köztársaság) professzora három hónapot tölt el vendégkutatóként a HUN-REN–DE Egyenletek, Függvények, Görbék és Alkalmazásai Kutatócsoportnál. Ennek keretében a Debreceni Számelméleti Kutatócsoport tagjaival közös kutatásokat folytatnak lineáris rekurzív sorozatok diofantikus tulajdonságaival kapcsolatban, melyek központi szerepet töltenek be az exponenciális diofantikus egyenletek elméletében.

Magyar Ákos, a University of Georgia (Egyesült Államok) professzora fél évig dolgozik a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetben. A tervezett kutatás egyik témája a magasabb fokú, diofantikus egyenletek tanulmányozása a prímszámok körében. Ennek elmélete kevésbé kidolgozott, ide tartozik Hua klasszikus tétele a számok prímhatványösszegre bontásáról. Ehhez szorosan kapcsolódik a másik felvetett problémakör, a diofantikus egyenletek regularitása, amely egy alapvető kérdés a számelmélet és a Ramsey-elmélet határán. A tervezett közös kutatás tehát érinti a számelmélet, illetve a Ramsey-elmélet néhány központi kérdését is.

Christian Müller, a Freie Universität Berlin (Németország) professzora, a hattagú gyűrűs foszforvegyületek kiemelkedő kutatója a HUN-REN–BME Számításvezérelte Kémia Kutatócsoporthoz érkezik. Az ő tudásával és közvetlen útmutatásainak felhasználásával a csoport munkatársai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén egy új, stabil, kétértékű szenet tartalmazó, hattagú ciklikus foszfinokarbént állítanak elő. Ennek tulajdonságai a hattagú gyűrűs szerkezet miatt számottevően, helyettesítők változtatásával pedig finomhangolhatóan módosulnak az ismert karbénekhez képest. Így a terméket ligandumként felhasználva komplexeik katalitikus tulajdonságai (lásd pl. 2005-ös kémiai Nobel-díj) változtathatók. A közös kutatómunka lehetőséget nyújt kumulált szemináriumsorozat megtartására a foszforkémia témakörében, melyet a BME oktatói és hallgatói mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, illetve a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont érdeklődő kutatói is látogathatnak.

Sanjib Kumar Panda professzort, a Central University of Rajasthan (India) munkatársát a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont fogadja. A növekvő népesség élelmezését biztosító, fenntartható mezőgazdaság számára nagyobb stressztűrésű rizs- és búzafajták termesztése szükséges. E munkához nyújt jó kiindulási alapot a rizs és a búza nem ionos (szárazság) és ionos (NaCl) ozmotikus stresszre adott válaszreakcióit szabályozó, specifikus biokémiai és molekuláris mechanizmusok felderítése. A közös kísérletek lehetővé teszik a két ország kutatói szakértelmének és módszertani tudásának kombinálását, ami hozzájárul a kutatómunka eredményes elvégzéséhez. Az eredményekből jelentős kulturális és társadalmi haszon származik majd, beleértve az indiai és a magyar tudomány nemzetközi és nemzeti megítélésének erősítését, a tudás- és technológiacserét, valamint mindkét ország élelmiszer-biztonságának fokozását.

Mauro Santos, az Autonomous University of Barcelona kutatója a HUN-REN Ökológiai Kutatóközponthoz érkezik. A közös kutatás célja annak feltárása, hogy az evolválódó egy- és többváltozós adaptív fenotípusos plaszticitás milyen potenciállal növeli a perzisztencia valószínűségét a környezet folyamatos, irányított változására ‒ például az éghajlat felmelegedésére ‒ adott válaszként, amelyet generáción belüli véletlenszerű környezeti ingadozások kísérnek. Az eredmények tájékoztatást adnak majd arról, milyen empirikus bizonyítékok szükségesek ahhoz, hogy robusztus következtetéseket vonjunk le a fenotípusos plaszticitásnak az evolúcióban betöltött szerepéről. Cél továbbá, hogy az első elvekből kiindulva, a sztochasztikus korrektor modelljét kiindulópontként kezelve feltárják a különböző típusú ‒ szinergista vagy antagonista ‒ episztázisok következményeit a korai genetikai rendszerek evolúciója során.

Max Treckert, a Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa (Lipcse, Németország) professzorát a HUN-REN–SZTE–ELTE Globalizációtörténeti Kutatócsoport fogadja. A közös kutatás során az államszocializmus időszakában a magyar közgazdászoknak a külfölddel, illetve a külföldi közgazdászoknak a magyar közgazdaságtannal való aktív nemzetközi kapcsolatépítésével foglalkozik. Olyan személyek életútját kutatják majd, mint Bognár József és Simai Mihály, illetve azokat a nemzetközi hálózatokat vizsgálják, amelyekben ők részt vettek. Magyarországra meghívott külföldi közgazdászok tevékenységét is vizsgálják, akik például az NDK-ból vagy a Szovjetunióból, illetve nyugati országokból érkeztek. A kutatómunka kiindulópontja az, hogy Magyarország 1957 után a közgazdaság-tudományok nemzetközi tudományos helyszíneként az ország tényleges gazdasági jelentőségéhez képest kiemelkedő szerepet játszott. A közös kutatás Magyarország globális szakmai, szakpolitikai szakértői hálózatokban való részvétele tekintetében hoz majd új eredményeket, amelyek a kutatócsoport nemzetközi hálózatokra és tudástranszferre vonatkozó kutatásai szempontjából is fontosak.

Robert Vajtai, a Rice University (Houston, Egyesült Államok) professzora HUN-REN–SZTE Reakciókinetikai és Felületkémiai Kutatócsoporthoz érkezik. A közös kutatás során az energia előállításának és tárolásának alternatív módjait fogják kidolgozni, amiben várhatóan kimagaslóan fontos szerepet fog játszani a zöld hidrogén ipari mértékű előállítása. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéke kiterjedt kutatásokat folytat a megújuló energiahordozók katalitikus előállításának és jellemzésének területén, anyagok széles körét vizsgálva az alacsony dimenziójú (0–2D) rendszerektől a 3D katalizátorokig. A vendégkutató a korábban Nobel-díjas anyagtudományi kutatásokkal (Robert Curl, kémia, 1996) híressé vált Rice Universityn újszerű alacsony dimenziós anyagok tervezésével és szintézisével foglalkozik. A projekt során olyan új katalitikus platformot fejlesztenek ki, amelyben a BCN családba tartozó anyagokat választják le megfelelő hordozókra, majd ezeket fémmentes vagy fémmel dekorált nemesfémmentes katalizátorokként hasznosítják. A projekt a két egyetem egymást kiegészítő, a világ élvonalába tartozó eszközparkjára épül, és komoly tudományos eredmények várhatók tőle mind rövid, mind hosszú távon. Az intenzív publikációs tevékenység mellett az együttműködés lehetővé teszi az alap- és mesterszakos, valamint PhD-hallgatók számára, hogy világszínvonalú anyagtudományi kutatásokban vegyenek részt. A kollaboráció pedig egy minden eddiginél szélesebb körű, hosszú távú együttműködés számára is alapul szolgál az SZTE és a Rice University kutatói között.

Forrás: mta.hu