Ugrás a tartalomra

Új kutatócsoportok finanszírozásához indít pályázatot a HUN-REN Központ

Hírek

Az első évben összesen több mint 400 millió forintot fizetnek ki a Támogatott Kutatócsoportok Program pályázatának keretében. Jelentkezni október végéig lehet.

A HUN-REN Központ stratégiai fontosságú feladatának tekinti az olyan multi- és interdiszciplináris kutatások ösztönzését, amelyekben az egymástól távoleső, ugyanakkor egymást kiegészítő tudományterületek szinergikusan működnek együtt. További kiemelt célként lehetőséget kíván biztosítani a már tapasztalattal bíró, nemzetközileg elismert kutatóknak, hogy a HUN-REN kutatóhelyei és más kutatóhelyek, valamint hazai felsőoktatási intézmények szoros együttműködése révén olyan kutatócsoportokat hozzanak létre, amelynek részt vevő kutatói a pályázó kutatócsoport-vezető szakmai koordinációja mellett több befogadó intézményben végzik tevékenységüket.

Összhangban a Neumann János Program stratégiai intézkedéseivel a HUN-REN Központ a támogatásban részesülő kutatócsoportoktól eredménycentrikus működést és teljesítményt vár el a tudományos utánpótlás-nevelés, a tudományos eredmények és hatás, a nemzetközi láthatóság-növelés, pályázati aktivitás, valamint a gazdaság szereplőinek megszólítása területén, hozzájárulva a tudásalapú, magas hozzáadott értéket termelő gazdaság innovációs pilléreinek kialakításához.

A fenti célkitűzések mentén a HUN-REN Központ meghirdeti Támogatott Kutatócsoportok Programját a 2025. évben első alkalommal induló, hároméves ciklusban működő, új kutatócsoportok finanszírozására.

A pályázati felhívás keretösszege a 2025. évi kifizetésekre 400 080 041 forint.

A kutatócsoportonként igényelhető támogatási összeg évente minimum 45 millió Ft, maximum 90 millió Ft, de három évre összesen legfeljebb 270 millió.

A támogatható pályázatok várható száma 4-9 db.

A pályázati felhívásra pályázatot a pályázó kutatócsoport-vezető és a társpályázó(k), valamint befogadó intézmény(eik) együttesen nyújthatnak be.

A vonatkozó intézményi és személyi feltételeket, valamint további előírásokat részleteiben a pályázat felhívás tartalmazza. A pályázati felhívás dokumentumai a HUN-REN Központ honlapján a „Pályázatok / TKCS 2024” menüpont alatt érhetők el.

A pályázatokat angol nyelven, a HUN-REN Központ pályázati és adatszolgáltatási rendszerén (EPAR) keresztül 2024. október 31. 16:00 óráig lehet benyújtani.