Ugrás a tartalomra

Vajon meddig repít bennünket az AI? Jön az AI Summit

Hírek

HUN-REN-es szakértők részvételével érkezik a második AI Summit szeptember 9-én és 10-én. A legfontosabb hazai AI esemény a Városliget ikonikus épületeiben kap helyet.

AI Summit 2024

Szeptember második hetében ismét lesz AI Summit, amelynek kiemelt témái a jogi szabályozás, a társadalmi és gazdasági hatások lesznek. A kétnapos AI fókuszú eseményen részt vesz Jakab Roland, a HUN-REN Központ vezérigazgatója, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, Kiss László, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) főigazgatója, valamint Szabó Olivér Norton, a HUN-REN CSFK csillagásza is.

A Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban rendezendő esemény egyedülálló lehetőséget nyújt a hazai és a nemzetközi szakértők és érdeklődők számára, hogy betekintést nyerhessenek a mesterséges intelligencia világába, és első kézből értesülhessek a legújabb trendekről.

Vajon elveszítjük-e az AI miatt a munkánkat? Vagy csak azok veszíthetik el, akik nem tudják használni? Milyen új lehetőségeket hoz a már velünk élő mesterséges intelligencia egy munkavállaló, egy munkáltató vagy egy cégvezető számára? Mindenáron akarjuk az AI-t a munkánk során? Dolgozzunk vele, de tartsunk tőle tisztes távolságot? Vagy egyáltalán ne engedjük a cégünk közelébe? A HUN-REN Központ vezérigazgatója ezekre a kérdésekre is választ ad majd az AI Strategy 2.0 kerekasztal-beszélgetésen. Jakab Roland szerint a ma intézményeinek, vállalkozásainak a jövőt álló képessége múlik azon, hogy milyen AI stratégiájuk van.

Ha szerencséjük van a csillagászoknak, képesek felfedezni pár napon belül új üstökösöket vagy épp földközeli kisbolygókat. Munkájukat a tiszta égbolt és a jó technika mellett ma már az AI képes segíteni. A mesterséges intelligencia alapú algoritmusok ugyanis képesek kiszúrni olyan kisbolygókat is a csillagászok által készített felvételeken, amelyeket szabad szemmel vagy az eddig használt szoftverekkel nem vagy csak alig lehetne észrevenni. Az idei AI Summiton erről is beszél majd Kiss László, a CSFK főigazgatója.

És maradunk a világűrben, pontosabban a világűr témánál. Szabó Olivér Norton csillagászunk a beszélgetőtársaival együtt arra keresi majd a válaszokat, mennyire biztonságosak a mai űrexpedíciók, illetve ki és hogyan védi meg az űrhajósok épségét egy váratlan probléma esetén.

Szakértőinkkel az AI Summiton itt lehet találkozni:

szeptember 9., Magyar Zene Háza, MBH BANK VISIONARY STAGE

Jakab Roland – HUN-REN Központ, vezérigazgató

12:30: AI Strategy 2.0 kerekasztal

Moderátor: Kocsis-M. Brigitta

További résztvevők: Szertics Gergely (AI szakértő, PHI Institute), Tóth Miklós (szakmai vezető, Mesterséges Intelligencia Koalíció)

szeptember 9., Magyar Zene Háza MBH BANK VISIONARY STAGE

Szabó Olivér Norton – HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, csillagász

15:30: „Az űrben rekedt asztronauták”

Moderátor: Kántor Endre

További résztvevők: Kovács „Tücsi” Mihály (író, szerkesztő, újságíró, műsorvezető), Horváth Gyula (ügyvezető igazgató, C3S Kft.)

szeptember 10., Magyar Zene Háza, MBH BANK VISIONARY STAGE

Kiss László – HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, főigazgató

11:30: Hogyan vesz részt az AI a kisbolygó-vadászatban?

Moderátor: Kocsis-M. Brigitta