Ugrás a tartalomra

Védelmi célú mesterséges intelligenciát fejleszt a SZTAKI

Hírek

Védelmi célú, öntanuló mesterséges intelligenciát kutató nemzetközi projektben vesz részt az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI). A FARADAI projekt az európai védelmi képességek növelését célzó European Defence Fund közel 18,5 millió eurós támogatásával, 13 ország 35 szervezetének együttműködésében három és fél év alatt valósul meg. A konzorcium koordinátora a görög CERTH (The Centre for Research & Technology, Hellas) kutatóintézet, a projektben szintén részt vesz a német Fraunhofer kutatóintézet-hálózat és a Rheinmetall hadiipari cég, a francia Naval Group és a Thales csoport néhány tagvállalata.

A védelmi iparban egyre nő az igény az olyan mesterséges intelligenciát (MI) alkalmazó rendszerekre, amelyek költséghatékonyan, felügyelet és beavatkozás nélkül, autonóm módon képesek alkalmazkodni és tanulni a környezetükből. A FARADAI projektben a kutatók továbbfejlesztik a mesterséges intelligencia területén már létező technológiákat, és ezzel párhuzamosan új, innovatív MI-megoldásokat is javasolnak az autonóm védelmi rendszerek terén.

A SZTAKI feladata kevés adatból folyamatosan tanuló algoritmusok fejlesztése, illetve szimulációs környezetekben öntanuláson alapuló, önmagukat magyarázó megoldások kidolgozása. A projektet magyar részről Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának vezetője és Tóth Roland, az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium kutatója, a SZTAKI Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa irányítja.

További információ a SZTAKI honlapján olvasható.