Ugrás a tartalomra

HUN-REN: különleges tudás és nemzeti érték

Kiemelt hírek

Új utakra és sok lelkes, fiatal kutatóra leltünk – így fogalmazott a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke a Magyar Kutatási Hálózat IV. Stratégiai Workshopján. Prof. Em. Alexander J.B. Zehnder felhívta a figyelmet arra is, hogy az értékelési folyamat végén a Hálózat kutatóhelyei nemzetközi szempontok szerint válnak validáltakká. 

A Humán Tudományok Kutatóházában megtartott június 26-i eseményen a HUN-REN stratégiai jövőjéről tanácskoztak, amelyen több nemzetközi szaktekintély és kutató is előadott, míg a hálózat kutatói workshopok keretében kerestek és találtak válaszokat a tudományos tevékenységek hatékonyabb támogatására és megerősítésére.  

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat szakmai átvilágításának és értékelésének kapcsán Alexander J.B. Zehnder elmondta, ez a felmérés egyedülálló Magyarországon, szerinte a HUN-REN kutatóintézetek kimagasló tudással rendelkező nemzeti értéket jelentenek. „Az értékelések során új utakat kellett keresnünk. Megmunkálásra váró aranyrögöket is találtunk, amelyekből rengeteg van a kutatóhelyeken, csak meg kell őket tisztítanunk, hogy láthatóvá váljanak” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a munka során rengeteg lelkes és fiatal kutatót is találtak, akik – bár még nem keresnek annyit, amennyi optimális lenne – nagyon elhivatottak, szívüket-lelküket beleteszik a kutatásokba, mert szeretik a tudományt, és ettől válik az egész izgalmassá.  

.

A nemzetközi tekintélyű kutató az átvilágítások alkalmával olyan tapasztalatokra is szert tett, hogy a kutatóhelyek a korlátozott anyagi forrásaik ellenére is kivételes eredményeket értek el. Előadásában megjegyezte, nemzetközileg egyedülálló kutatási témákkal is találkoztak, mint ahogy olyanokkal is, amelyek kifejezetten nemzeti kérdésekkel foglalkoztak. Szerinte utóbbiak ugyancsak fontosak a magyarok identitása okán, hiszen a magyart hivatalos nyelvként csak a Kárpát-medencében beszélik. A professzor megjegyezte, hogy az értékelés során akadt olyan kutatási infrastruktúra, amelyet mindenképp fejleszteni kell, de dolgoznak kutatók világszínvonalú körülmények közt is. 

Zehnder professzor ajánlásokat is megfogalmazott a kutatóintézetek számára. A HUN-REN hálózatán belüli intenzív együttműködésben, a minőségi kutatásban, a pályaívek támogatásában, ösztönzésében, a nemzetközi hálózatokhoz való csatlakozásban, valamint a tehetségek vonzásában és a kohézió fejlesztésében látja az előrelépés lehetőségeit, szerinte a HUN-REN Központ itt adjon “lökést”. 

Az intézetek minőségi kritériumai kapcsán elmondta, egyebek mellett a rangos folyóiratokban megjelent publikációk, az elismert nemzetközi és hazai tudományos tevékenységek (úgymint előadói részvétel konferenciákon, testületi tagságok, szakértői tevékenységek), a tudományos képzések, az ismeretterjesztés és a médiamegjelenések azok a területek, ahol még sok feladat vár a kutatókra. "Ha soha nem hívnak meg sehova előadást tartani, akkor nem vagy ismert. Ha viszont nagy konferenciákon, meghívott előadóként szerepelsz, azt mutatja, te és az intézményed ismertek vagytok. Ez ilyen egyszerű" – hívta fel a figyelmet a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke. 

Zehnder professzor kitért arra is, hogy a kutatói fizetések rendezésére szükség van, és az része az egész hálózat megerősítésének.

A svájci származású kutató hozzátette, a fiatal, tehetséges és lelkes kutatókkal hosszú utat lehet bejárni, mert nemcsak hazai, hanem régiós és nemzetközi szinteken is a legjobbak közé kerülhetnek. Az intézetek működésével kapcsolatban azt mondta, a kutatóhelyek javaslatait is várják a saját teljesítményük mérésére. A cél, hogy nemzetközileg validáltakká váljanak, és hogy elismertek legyenek a maguk kutatási területén, mert a minőségben nem lehet kompromisszumot kötni. „Mindezekhez stratégiát kell kialakítani, valamint támogatni és fejleszteni a kiválóságot” – tette hozzá Alexander J.B. Zehnder, a HUN-REN Tanácsadó Testületének elnöke.