Ugrás a tartalomra

A 2023-ban támogatást nyert 19 Lendület-kutatócsoport közül 11 ELKH-kutatóhelyen alakul

Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület Programjának 2023. évi pályázatán támogatást nyert tizenkilenc új kutatócsoportból tizenegy ELKH-kutatóhelyen alakul és kezdheti meg működését. Közülük öt az élettudományok, három-három pedig a matematikai és természettudományok, illetve a bölcsészet- és társadalomtudományok területén folytat kutatásokat.

Az MTA Lendület Programjának elsődleges célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése. Ennek érdekében az Akadémia itthon tevékenykedő vagy külföldről hazatérő kiemelkedő fiatal tehetségeket és kimagasló teljesítményű kutatókat támogat saját kutatócsoportjuk létrehozásában, illetve sikeresen elindított Lendület-kutatócsoportjuk további működtetésében.

A Lendület Program idei pályázati felhívására 108 érvényes pályázat érkezett, 27 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 40 az élettudományok, 41 pedig a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az Akadémia elnöke 2023. május 31-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről. Míg a pályázóknak csupán negyede (28 fő), addig a nyerteseknek a fele nő (19-ből 9 fő). Külön kiemelendő, hogy a 10 Induló kategóriájú Lendület-kutatócsoport közül 6 kutatócsoportot nő alakíthat meg.

A Lendület-támogatás elnyeréséről kiállított oklevelek ünnepélyes átadására a tervek szerint 2023 szeptemberében kerül sor.

Az MTA 2023. évi Lendület Programjának ELKH-s díjazottjai:

.

forrás: mta.hu