Ugrás a tartalomra

A HUN-REN kutatóinak 138 pályázata összesen közel 5 milliárd forint támogatást nyert az NKFIH 2023-ban meghirdetett négy OTKA kiválósági témapályázatán

Hírek

A Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2023-ban meghirdetett négy OTKA-témapályázatán a HUN-REN kutatóinak 138 pályázata nyert összesen közel 5 milliárd forint támogatást. A Neumann János Program 2023. évi költségvetésének keretében biztosított közel 80 milliárd forint kutatói és innovációs támogatás részét képezik az NKFIH OTKA programjai, melyek pályázati kerete 2023-ban összesen mintegy 13,8 milliárd forint volt. Az NKFIH 2023-ban a tudományos életpálya különböző szakaszaira épülő – Posztdoktori kiválósági program, Fiatal kutatói kiválósági program, Kutatási témapályázat –, továbbá A magyarszlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat kategóriákban hirdetett meg OTKA-témapályázatokat.

A HUN-REN kutatóinak sikeres pályázását bizonyítja, hogy az „OTKA” Posztdoktori kiválósági program keretében 42 pályázatuk összesen 1,2 milliárd forint, az „OTKA” Fiatal kutatói kiválósági program keretében 36 pályázatuk összesen 1,4 milliárd forint, az „OTKA kutatási témapályázat keretében pedig 59 projektjük összesen 2,3 milliárd forint támogatásban részesült. Ezenkívül A magyarszlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázaton a HUN-REN hálózat egy kutatója nyert [S1] 36 millió forint támogatást.

2023-ban az összes pályázati kategóriában a Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kollégiumához tartozó tudományterületeken kihirdetett 96 nyertes projekt közül 48 (50%), az Élettelen Természettudományok Kollégiumához tartozó STEM tudományterületeken kihirdetett 100 nyertes projekt közül 33 (33%), a Komplex Környezettudományok Kollégiumához tartozó tudományterületeken kihirdetett 69 nyertes projekt közül 34 (49%), valamint az Orvosi és Biológiai Tudományok Kollégiumához tartozó tudományterületeken kihirdetett 95 nyertes projekt közül 21 (21%) HUN-REN kutatóhelyen valósul meg.

Az NKFIH OTKA-témapályázatairól:

„OTKA” Posztdoktori kiválósági program

Ez a konstrukció a tudományos fokozatukat a közelmúltban megszerző kutatók álláshelyének finanszírozásához kíván hozzájárulni, így ösztönözve őket, hogy a kutatói pályán maradjanak, és kutatócsoport tagjaként, tapasztalt kutatókkal együttműködve Magyarországon alapozzák meg és építsék fel kutatói karrierjüket.

„OTKA” Fiatal kutatói kiválósági program

A felhívás célja olyan tehetséges kutatók ígéretes kutatási tevékenységének támogatása, akik 2011. január 1. után szereztek tudományos fokozatot, és saját, önálló felfedező kutatási témájukat kívánják elindítani, önálló kutatócsoportot kívánnak létrehozni.

„OTKA” kutatási témapályázat

A pályázat célja kiemelkedő publikációs aktivitást folytató tapasztalt, tehetséges kutatók és kutatócsoport-vezetők támogatása, akik tudományterületük nemzetközileg elismert szakértői, és sikeres alapkutatási témájukat tervezik továbbvinni, újabb aspektusokból vizsgálni. A pályázati program a magyar tudományos kiválóságok fejlődését kívánja elősegíteni, növelve a hazai kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségét.

A magyarszlovén nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázat

A pályázat célja kiemelkedő publikációs aktivitást folytató tapasztalt, tehetséges kutatók és kutatócsoport-vezetők támogatása, akik tudományterületük nemzetközileg elismert szakértői, és sikeres alapkutatási témájukat nemzetközi együttműködés keretében tervezik továbbvinni, újabb aspektusokból vizsgálni. Kiemelt cél a hazai kutatócsoportok és külföldi partnerek együttműködésének elősegítése, a magyar tudomány nemzetközi beágyazottságának erősítése, a hazai kutatók és kutatási intézmények nemzetközi elismertségének növelése.

Forrás: nkfih.gov.hu