Ugrás a tartalomra

A HUN-REN SZTAKI munkatársának közreműködésével egy nemzetközi kutatócsoport feltárta az emberi bélflóra állapota és az öregedés közötti összefüggést

Hírek

A gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és a fizikai edzettség közötti kapcsolatot vizsgálta egy nemzetközi kutatás, amelyben a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) tudományos munkatársa, Kerepesi Csaba is részt vett. Az eredményekről a rangos Aging Cell szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberi bélflóra állapota összefüggést mutat az öregedés gyorsaságával és a fizikai edzettséggel.

A mesterségesintelligencia-alapú epigenetikai órák képesek az öregedési folyamat mérésére és betegségek, illetve a halál előrejelzésére. A magasabb edzettségi fokot a kutatók a lassabb öregedéssel és az egészségesebb élettel hozzák összefüggésbe. A mikrobiom – ezen belül a bélfóra is – különféle betegségek és az öregedés hatására változik, azonban az epigenetikai öregedésórákkal való kapcsolata eddig ismeretlen volt.

.

Az összefüggés feltérképezése érdekében a kutatók aktív emberek bélflórájából metagenomikai, vérükből pedig epigenetikai mintákat gyűjtöttek, amelyeket edzettségi adataikkal vetettek össze.  „Az epigenetikai öregedésórák alkalmazásával összefüggéseket kerestünk a gyorsult öregedés, a bélflóra összetétele és az edzettség között. Azt találtuk, hogy a fizikailag aktív középkorú, illetve idős egyének körében a gyorsult öregedés a bélflóra megnövekedett megváltozásával (entrópiájával) és alacsonyabb edzettségi fokkal, valamint rosszabb egészségi állapottal párosult” – mondta Kerepesi Csaba, a HUN-REN SZTAKI tudományos munkatársa.  

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a lassult öregedést és magasabb edzettségi szintet mutatók bélflórájában nagyobb arányban fordultak elő a gyakran gyulladásgátlással összefüggésbe hozott jótékony baktériumok. Összefoglalva, az eredmények arra utalnak, hogy a mikrobiomban bekövetkezett bizonyos változások összefüggésbe hozhatók a vér alapján mért gyorsult öregedéssel és az edzettséggel.