Ugrás a tartalomra

„A legjobbaktól érdemes tanulni”

Hírek

A megújuló HUN-REN-nek a leginkább bevált nemzetközi gyakorlatokat érdemes alkalmaznia – ezzel a gondolattal nyitotta meg a World Scientific – HUN-REN Publishing Day rendezvényét Gulyás Balázs elnök, átadva személyes kutatói tapasztalatait a tudományos könyvek kiadásával kapcsolatosan a hallgatóságnak.  Az eseményen a WSPC vezetőitől szakmai előadásokat hallgattak meg az érdeklődők a tudomány és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról, valamint gyakorlati tanácsokat kaptak arra is, hogyan lehetnek „láthatóbbak” kutatóként.

A HUN-REN érdeklődő kutatói múlt pénteken találkoztak – félnapos workshop keretében – a szingapúri World Scientific Publishing Company (WSPC) világszerte elismert tudományos és szakmai kiadó vezetőivel.  Az eseményt megnyitó Gulyás Balázs elnöknek a WSPC kiadó gondozásában több könyve is jelent meg. Az elnök örömmel mutatta be a WSPC-t a HUN-REN kutatói közösségének, abban a reményben, hogy gyümölcsöző együttműködések születhetnek a magyar tudomány, a HUN-REN kutatási eredményeinek népszerűsítésére.   

Az elnök nyitóbeszédében elmondta: a HUN-REN-ben gazdag kutatási érték halmozódott fel, és nem a kutatók minősége, hanem a szervezeti-működési hiányosságok okozzák, hogy a kutatási hálózatok között nemzetközi összehasonlításban egyelőre csak a középmezőnyben helyezkedik el. A megújulás egyik útjaként a világ leginkább bevált gyakorlatainak átvételét említette, azaz „kicsiszolni a kezünkben lévő gyémántot és elsőosztályú hálózatot létrehozni”. 

Gulyás Balázs kijelentette: „A HUN-REN arra törekszik, hogy a magyar kutatási ökoszisztéma zászlóshajója legyen. Ennek szerves része a publikációs kiválóság fejlesztése, hiszen nemcsak jónak kell lenni, hanem ezt láttatni is kell, tehát növelni kell az idézettséget. A világ egyik legjelentősebb kiadójától sokat lehet tanulni arról, hogy ez hogyan érhető el.” 

A workshop a WSPC és a HUN-REN együttműködésének csak az első állomása volt, idővel akár stratégiai együttműködés is kialakítható az évente 600 könyvet és 170 tudományos folyóiratot kiadó World Scientific Publishing társasággal. 

.

Rick Lee, a WSPC vezérigazgatója

„Lehet-e tudományos cikk szerzője a ChatGPT?” – tette fel Rick Lee, a WSPC vezérigazgatója a kutatókat most foglalkoztató nagy kérdések egyikét. A konferencia első felszólalójaként komoly témát járt körbe: jelentős hatása van a tudományos világra és a publikációkra a mesterséges intelligenciának (AI). Előadásában nemcsak azt részletezte, hogy a kutatóknak és a szaklapoknak érdemes figyelemmel kísérni az AI megjelenését a területen, hanem kitért arra is, a mesterséges intelligencia jelenlétével tisztában kell lenni a publikációk olvasásánál is. Kiemelte, hogy érdemes kritikával kezelni az AI bevonását a kutatásokba, és duplán ellenőrizni minden, mesterséges intelligenciával végeztetett feladatot, de hozzátette, a szakszerű használat több ponton is segítheti a kutatókat. „Nem futhatunk el, szembe kell néznünk vele” – fogalmazott Rick Lee, legyen szó nyelvi vagy szövegszerkesztési javaslatokról, infografikák készítéséről vagy az együttműködések és hivatkozások számának növeléséről, a mesterséges intelligencia hasznos társ lehet a tudományban.

Ezután Yee-Hong Khoo, a WSPC marketingigazgatója a kutatóknak és a kutatóhálózatoknak adott gyakorlati tanácsokat az idézhetőséggel kapcsolatban. Bemutatott néhány jó példát a kutatók és megjelent publikációik nagyobb „láthatóságára”, illetve a jól kiépített hivatkozható profilokra. Elmondta, hogy a tudományos élet résztvevői sem maradhatnak le az online megjelenésekben. Szerinte fontos posztolni az eredményeket a legnagyobb közösségi oldalakra – a Facebook mellett a Wikipediára, az X-re, vagy a LinkedIn-re is – és megosztásokkal népszerűsíteni az online megjelenéseket is. Sőt, nem szabad megfeledkezni a már létező oldalak folyamatos gondozásáról, azok frissítéséről sem. Kiemelte, az ORCID (Open Research and Contributor Identifier) azonosító kód is hasznos eleme a tudományos profil felépítésének, hiszen ez egy nemzetközileg elfogadott 16 jegyű számsor, amely biztosítja a kutatók egyértelmű azonosítását. „Persze a kutatóintézeteknek is feladatuk a kutatók láthatóságának segítése, legyen ez akár online vagy nyomtatott megjelenés, konferenciaszereplés vagy egyéb szakmai program” – hívta fel a kutatóhelyekről érkezettek figyelmét Yee-Hong Khoo.

.

Panelbeszélgetés

A délelőtti panelbeszélgetésen a WSPC vezérigazgatója személyes, karriertapasztalatait mondta el az egyik legnagyobb és legsikeresebb szakmai kiadóval kapcsolatban. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetem és a PAGEO Geopolitikai Kutatóintézet kuratóriumi elnöke pedig ehhez csatlakozva nemcsak saját élményeit osztotta meg a könyvkiadásról, hanem terveiről is mesélt. A beszélgetésben Rick Lee mellett Győrffy Balázs, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Molekuláris Élettudományi Intézete Onkológiai Biomarker Kutatócsoportjának vezetője volt a beszélgetőtársa. A fenti témák mellett szó esett új tudományos szaklap indításáról, és a jövőbeli publikációkról is.

Az előadások és könyvbemutatók mellett az érdeklődők egy workshop keretében a nemzetközi digitális könyvtárak legújabb technológiáit és trendjeit is megismerhették.