Ugrás a tartalomra

A mellrák és az Alzheimer-kór molekuláris szintű megértésén dolgozik Fehér Bence, a HUN-REN Hazahívó Programjának kutatója

Hírek

Két év hollandiai kutatómunkája után tér haza Dr. Fehér Bence biofizikus, a kisszögű röntgen- és neutronszórás szakértője, amelynek alapjait a dániai Aarhus Egyetemen sajátította el PhD-képzése alatti gyakornoki munkája során. Szakterülete olyan matematikai modellek kidolgozása, amelyek lehetővé teszik biológiai rendszerek, úgymint membránok, fehérjék és nukleinsavak szerkezetmeghatározását oldatfázisban. Fő kutatási témája a hollandiai Eindhoven University of Technology kutatójaként a tejfehérjék komplex viselkedésének feltérképezése volt.   

Fehér Bence

A „Hazahívó Program” pályázat támogatásával alapított, általa vezetett HUN-REN–SE Nanobiofizika Kutatócsoportban a sejtjeink által kibocsátott részecskék, az úgynevezett extracelluláris vezikulák fizikai tulajdonságait és alkalmazási lehetőségeit vizsgálja. Kutatásai fókuszában a mellrák és az Alzheimer-kór molekuláris szintű megértése áll. 

Fehér Bence a kémiai tudományok doktora, PhD-fokozatot szerzett kolloidika szakterületen, aarhusi tanulmányai mellett a franciaországi Bombannes Summer Schoolon is szerzett nemzetközi tapasztalatot, jelenleg a Magyar Biofizikai Társaság, a Francia Biofizikai Társaság, valamint az MTA Fizikai Tudományok Osztálya Biofizikai Osztályközi Tudományos Bizottságának köztestületi tagja. 

A HUN-REN Központ által 2023-ban első alkalommal meghirdetett HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program keretében a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezett Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítva megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt kimagasló tudományos projektjét.