Ugrás a tartalomra

A SZTAKI részvételével alakult meg a Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter (BDTIK)

Hírek

2021. július 27-én tartotta alakuló ülését a Biztonságos Digitális Társadalom Innovációs Klaszter (BDTIK), melynek az ELKH Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) is alapító tagja. Egyúttal elindultak azok az innovációs projektek is, amelyek az e-közigazgatás és e-közszolgáltatás fejlesztését, a rendvédelmi feladatok ellátását, valamint a mesterséges intelligencia közigazgatási célú alkalmazását célozzák, az állampolgárok igényeinek még magasabb szintű kiszolgálása érdekében. A klaszter keretében a szakterületen élenjáró állami informatikai szolgáltatók, felsőoktatási és tudományos intézmények hangolják össze kutatási-fejlesztési tevékenységüket, hogy innovációikkal támogassák a digitális társadalom további fejlődését. A BDTIK az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium keretein belül működik.

Az Infokommunikációs és Információtechnológiai Nemzeti Laboratórium egyik célja, hogy hozzájáruljon a nemzeti adatvagyon célirányos és tudatos hasznosításához, valamint az ehhez szükséges szakmai környezet kialakításához. A kormányzati, közigazgatási szervek elkötelezettek afelől, hogy a kiberbiztonsági, rendészeti, rendvédelmi és e-közigazgatási kutatásokkal, fejlesztésekkel összehangolják az erőforrásokat. A laboratórium másik, kiemelt fókusza az említett kutatásokkal kapcsolatos kompetenciák fejlesztése. A célok megvalósulását olyan kutatásokkal segítik, amelyek a szolgáltatási képességet és hatékonyságot növelik.

A BDTIK stratégiai célja, hogy hatékonyan és innovatívan segítse elő a mesterséges intelligencia alkalmazását az e-közigazgatásban. Ezzel eredményesen támogathatja a nemzeti adatvagyon hasznosítását és az e-közigazgatási kutatási-fejlesztési tevékenységek összehangolását. Az együttműködések során a szakterületen élenjáró állami informatikai szolgáltatók, felsőoktatási és tudományos intézmények kapnak szerepet, amelyek már középtávon is jól hasznosítható eredményeket tűztek ki célul.

A BDTIK a kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeivel elsődlegesen a közfeladatok ellátásához szándékozik hozzájárulni. A későbbiekben egyes eredményeit a Magyar Állam szélesebb körű érdekeinek megfelelően és annak javára, a nemzetközi térben vagy piaci környezetben is hasznosíthatja.  A klaszter alakuló ülését megelőző felsővezetői rendezvényen a jelenlévők egyöntetűen hangsúlyozták: olyan szakmai összefogás valósul meg, amely összekapcsolhatja a 21. század új technológiáit és kihívásait. Az állami feladatok innovatív fejlődésének ez alapvető feltétele.

A klaszter alapító tagjai az IdomSoft Informatikai Zrt., a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a SZTAKI, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A BDTIK tagsága folyamatosan újabb szervezetekkel bővül, hamarosan a teljes szakmai szervezeti kör bekapcsolódik a fejlesztésekbe. A klaszter tevékenységének köszönhetően rövidesen újabb innovatív megoldásokkal találkozhatnak az állampolgárok az ügyintézéseik során.