Ugrás a tartalomra

A TTK kutatójának részvételével diverz szerves anyagok jelenlétét mutatták ki egy Földre hullott marsi eredetű meteoritban

Hírek

Trif László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatója egy nagy múltú nemzetközi kutatócsoporttal együttműködve részt vett a legfrissebb Földre hullott, Marsról származó meteorit, a Tissint komplex vizsgálatában. Az általa végzett vizsgálatok hozzájárultak számtalan abiotikus körülmények között keletkezett szerves anyag ‒ többek között alacsony szénatomszámú alifás karbonsavak, aldehidek, olefinek, poliaromás és szerves magnéziumvegyületek ‒ jelenlétének igazolásához a meteoritban. A Marson működő Curiosity mintaelemző egységének (Sample Analysis at Mars instrument) hangolható lézerspektrométeres vizsgálatai hasonló eredményt mutattak. A meteorit elemzése hozzájárul a Mars felszínén lejátszódott fizikai-kémiai folyamatok, így számos szerves anyag keletkezésének megértéséhez is. Az eredményeket bemutató publikáció a Science Advances rangos tudományos folyóiratban jelent meg.

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az élet, illetve az ahhoz szükséges egyszerűbb szerves molekulák több milliárd éve helyben, a Földön akkor uralkodó körülmények között keletkeztek.

A tudományos vizsgálatokhoz használt műszerek érzékenységének, felbontásának fejlődése révén a Földre hullott meteoritok vizsgálata során az utóbbi években felfedezték, hogy az űrből származó több milliárd éves meteoritok igen gazdagok különböző egyszerű, kismolekulájú szerves anyagokban. Ezek leggyakoribb építőkövei a szén, a hidrogén, az oxigén, a nitrogén és a kén. Bár szerves anyagok nem biológiai folyamatokban is létrejöhetnek (abiotikus szerves kémia), ezeket az elemeket rendszerint az élettel kapcsolják össze.

A mostani munkában részt vevő kutatók egy több száz millió évvel ezelőtti heves esemény során az űrbe kilökődött és 2011 júliusában a Földre hullott, Tissint nevű meteoritot vizsgálták. Megállapították, hogy a minta igen gazdag magnéziumtartalmú szerves anyagokban, CHS- (szén, hidrogén, kén) és CHN- (szén, hidrogén, nitrogén) kötéseket tartalmazó heterociklusos vegyületekben. Ezek hevítése során a szén-dioxid és kén-dioxid mellett egyéb, szerves molekulák előfordulására utaló bomlástermékek is keletkeznek, amelyek jelenlétét a Marsról származó kőzetekben a vörös bolygón folytatott mintaelemző, hangolható lézerspektrométeres vizsgálatok megerősítették.

Az eredmények segítenek megérteni a Mars felszínén lejátszódott folyamatokat, melyek során igen változatos abiotikus szerves anyagok keletkezésére van lehetőség.

.

Schmitt-Kopplin P, Matzka M, Ruf A, Menez B, Chennaoui Aoudjehane H, Harir M, Lucio M, Hertzog J, Hertkorn N, Gougeon RD, Hoffmann V, Hinman NW, Ferrière L, Greshake A, Gabelica Z, Trif L, Steele A (2023). Complex carbonaceous matter in Tissint martian meteorites give insights into the diversity of organic geochemistry on Mars. Science Advances. DOI: 10.1126/sciadv.add6439