Ugrás a tartalomra

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává választották Lovász Lászlót, a HUN-REN Rényi Intézet kutatóprofesszorát

Hírek

Az amerikai egyesült államokbeli Yale Egyetem 2024. május 20-án kilenc kiemelkedő személyt választott tiszteletbeli doktorai közé. Lovász László matematikus, a HUN-REN Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszora, aki több mint fél évtizeden át tanított a neves egyetemen, a műszaki és technológiai tudományok doktora címet vehette át az ünnepségen.

A tiszteletbeli oklevelek adományozása az úttörő, kiemelkedő teljesítmény vagy a közjóhoz való példamutató hozzájárulás elismerésére már 1702 óta hagyomány a Yale Egyetemen.

A méltatás szerint Lovász László zseniális matematikus és elméleti informatikus, akinek a tiszta matematika egyik ágában, a kombinatorikában végzett úttörő tevékenysége az emberiséget szolgáló valós alkalmazásokhoz vezetett az informatikában, a mérnöki és műszaki tudományokban, a statisztikában, valamint a természettudományokban.

Lovász László már szinte minden díjat megkapott, amit matematikus kiérdemelhet, köztük a tudományterület legmagasabb kitüntetését, az Abel-díjat is – emelte ki az egyetem.

„Megtisztelő számunkra, hogy vállalta még egy elismerés átvételét, mégpedig attól az egyetemtől, ahol több mint fél évtizeden át oktatott és kutatott, és amely maga is megtiszteltetésnek érzi, hogy átadhatja Önnek a műszaki és technológiai tudományok doktora címet” – hangzott el a doktori cím átadási ünnepségén.

Lovász László

A Szent István-renddel és Corvin-lánccal kitüntetett, Abel-, Kiotó- és Wolf-díjas tudós a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az amerikai National Academy of Sciences rendes tagja. 2014 és 2020 között az MTA elnöke volt. Több mint háromszáz tudományos publikáció és tíz könyv szerzője vagy társszerzője.

Gratulálunk az újabb elismeréshez!