Ugrás a tartalomra

Az Academia Europaea tagjai közé választották Horváth Pétert, a HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének igazgatóját

Hírek

Horváth Péter a tumoros megbetegedések diagnosztizálását segítő, mesterséges intelligencián alapuló mikroszkópos rendszer kifejlesztésének elismeréseként kerülhetett a rangos tudományos szervezet tagjai közé.

Az 1988-ban alapított Academia Europaea olyan, akadémiaként működő, nem kormányzati szervezet, amelynek célja a kiválóság támogatása a bölcsészettudományok, a jogtudományok, a gazdaság-, társadalom- és politikatudományok, a matematika, az orvostudomány, valamint a természettudományok és a műszaki tudományok területén. A kutatókból álló szervezet kormányzatoknak és nemzetközi intézményeknek is tanácsadást nyújt tudományos kérdésekben.

Az Academia Europaea testülete idén Horváth Pétert, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont (HUN-REN SZBK) Biokémiai Intézetének igazgatóját is tagjai közé választotta a mesterséges intelligencián alapuló egysejt képfeldolgozás területén elért, nemzetközi szinten is kimagasló tudományos teljesítményéért.

Horváth Péter

Amint a HUN-REN SZBK honlapja kiemeli, Horváth Péter és kutatócsoportja a biológia és az informatika eszközeinek kombinálásával olyan innovatív komplex mikroszkópos rendszert fejlesztett ki, amellyel hatékonyabbá válhat a tumoros megbetegedések diagnosztizálása és a személyre szabott terápiás eljárások kidolgozása. A DVP (Deep Visual Proteomics) elnevezésű módszerük a mesterséges intelligencia segítségével képes a normálistól eltérő fenotípusú sejtek felismerésére (Computer-assisted microscopy isolation, CAMI) és ezen sejtek kivágására egy precíz lézer-mikrodisszekciós mikroszkóp segítségével.

A 2023-as év elején a HUN-REN SZBK-ban adták át a Horváth Péterék által felállított Egysejt Központot, ahol az országban elsőként, teljesen automatizáltan valósulhat meg az egysejtek kinyerése és elemzése a minta beérkezésétől egészen az elemzés utolsó lépéséig.

A teljesen automatizált, emberi beavatkozás nélküli módszer kiépítéséhez elengedhetetlen a rendszer folyamatos fejlesztése és tesztelése, amelynek kapcsán a csoport nemrég publikálta legújabb eredményeit a Briefings in Bioinformatics folyóiratban.

 Gratulálunk az Academia Europaea tagsághoz, amely tükrözi Horváth Péterék kutatásainak nemzetközi elismertségét!

Egyetlen sejtben a válasz

Az egysejt elemzés (single cell technology) egy igen hatásos technológia a bonyolult szövetek jellemzésére, ritka sejtpopulációk azonosítására, génregulációs kapcsolatok felfedezésére, valamint a sejtek pályájának követésére. Egyetlen sejt elemzése lehetővé teszi olyan mechanizmusok felfedezését, amelyek a sejtek tömegének vizsgálatakor nem láthatók. Az MI alapú technológia segítéségével a 2023-ban Szegeden átadott Egysejt Központban olyan biológiai alapkutatási kérdésekre keresik a választ, mint hogy miként alakulnak ki a daganatok, hogyan képeznek áttétet, vagy mi történik a sejtekkel az osztódások során.

(Forrás: HUN-REN SZBK)