Ugrás a tartalomra

Az ATK Talajtani Intézete a Talaj Világnapján mutatta be a Talaj = Élet című filmet

Hírek

Talaj = Élet címmel készítettek tudományos ismeretterjesztő filmet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Talajtani Intézetének munkatársai. A filmet december 5-én, a Talaj Világnapján mutatták be.

Az intenzív gazdálkodás miatt a világ termőtalajainak jelentős hányada leromlott állapotban van vagy már véglegesen meg is semmisült. Ennek oka a talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, az ebből következő szerkezetromlás, tömörödés és az erózió, illetve a savanyodás, a szikesedés vagy éppen a túlzott műtrágya- és növényvédőszer-használat. Magyarország területének mintegy felét művelik, ahol közel 20 millió ember számára elegendő élelmiszert lehetne termelni. Azonban hazánk termőterületének kétharmadát valamilyen termékenységet csökkentő talajpusztulási folyamat veszélyezteti. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, szemléletváltásra és okszerű, tudásalapú, sőt talajközpontú fenntartható, klímatudatos mezőgazdaságra van szükség. Erről szól ez a film.

.

A film az NKFIH Tudományos Mecenatúra Pályázat támogatásával, a MEC N-140646 számú, „A talajok jelentőségének bemutatása közösségi médiakampánnyal” című pályázat keretében készült.