Ugrás a tartalomra

Az EK kutatói elektrongyorsító alkalmazásával a korábbinál hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki szennyvíz utókezelésére

Hírek

Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Energia- és Környezetbiztonsági Intézete (EK EKBI) Sugárkémiai Laboratóriumának kutatói kínai partnerükkel együttműködésben elektrongyorsító alkalmazásával minden eddiginél hatékonyabb technológiát fejlesztettek ki a szennyvíz utókezelésére. Az új eljárás lényege, hogy a szennyvíztisztító telep kifolyó vizének gyorsított elektronok kis dózisú besugárzásával elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a vízben lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. A hároméves projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap és a kínai-magyar TéT pályázati program támogatásával valósult meg. 

A háztartásokból a tisztítótelepekre érkező szennyvízben található antibiotikumok, baktériumok eltávolítása az olyan hagyományos módszerekkel, mint például a biológiai szennyvíztisztítás, csak kis hatásfokkal lehetséges. A telepről távozó, tisztított szennyvíz ezért antibiotikumokat és antibiotikumra rezisztens baktériumokat is tartalmaz, ezzel hozzájárulva az antibiotikum-rezisztencia terjedéséhez. A projekt során kidolgozott technológia alapján a szennyvíztisztító telep kifolyó vizét gyorsított elektronok kis dózisával besugározva elroncsolhatók a gyógyszermaradványok, inaktiválhatók a benne lévő baktériumok, gének, ezáltal csökkenthető a szennyvíz toxicitása. 

Az EK szakemberei támogatást is nyújtanak a felhasználók számára a technológia gyakorlati alkalmazása során. A megfelelő kezelési paraméterek beállítását a kutatók saját laboratóriumi és félüzemi kísérleteikre alapozva, valamint kínai partnerüknek a sikeres ipari megvalósítás terén szerzett tapasztalataira is építve végzik. 

A Technológia fejlesztése antibiotikumok eltávolítására és antibiotikum rezisztens gének inaktiválására kezelt szennyvízből ionizáló sugárzással című projekt (2017-2.3.6-TÉT-CN-2018-00003) a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával, a kínai-magyar TéT pályázati program finanszírozásában 2019. június 1. és 2022. október 31. között valósult meg.