Ugrás a tartalomra

Az ELKH Titkárság harmadik alkalommal hirdette meg a fiatal kutatók elismerésére 2021-ben alapított Bárány Róbert Díj pályázatát

Hírek

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021 óta immár harmadik alkalommal hirdette meg a Bárány Róbert Díj pályázatát az ELKH nemzetközi szinten kimagasló teljesítményt nyújtó fiatal kutatói tudományos eredményeinek elismerése céljával. A díj elnyerésére a 40. életévüket 2023. december 31-éig be nem töltő kutatók pályázhatnak.

Dr. Zalányi Viktória Eszter, az ELKH főtitkára elmondta, az ELKH Titkárság kiemelt feladatának tekinti a fiatal tehetséges kutatók megnyerését és megtartását. A Bárány Róbert Díj megalapításának és adományozásának célja az ELKH Titkárság irányítása alatt álló kutatóhelyeken dolgozó negyven év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. 2021-ben és 2022-ben összesen huszonheten vehették át a díjat, idén további kilenc kutatónak ítélik oda. Az elismeréssel járó pénzjutalom 2023-ban 1 millió forintról 1,5 millió forintra nőtt.

A díjak odaítélésekor a pályázók eddigi tudományos tevékenysége és az általuk elért eredmények mellett figyelembe veszik a kutatói kiválóságot és a tudományos munka innovatív megközelítését, valamint a kutatómunkában rejlő potenciált, illetve továbblépési lehetőségeket. Ilyenek például a jelentős projektekben való részvétel és a bekapcsolódás nemzetközi együttműködésekbe. A tizennégy év alatti kiskorú gyermeket nevelő kutatónők esetében a pályázat korhatára és a szintén feltételként megszabott doktori fokozat megszerzésétől számított maximálisan ötéves időszak gyermekenként két évvel, de legfeljebb négy évvel meghosszabbodik.

A pályázatot 2023. március 31-én 16:00 óráig lehet benyújtani az ELKH elektronikus pályázati és adatszolgáltatási rendszerének felületén, melyhez regisztráció szükséges (http://palyazat.elkh.org/).

A Bárány Róbert Díj 2023. évi pályázati felhívása az ELKH weboldalán olvasható