Ugrás a tartalomra

Az ELKH Új tudományos zsebkönyvtár című sorozatának könyvbemutatója a Körúti Könyvtárban

Hírek
.

 

MEGHÍVÓ

Szeretettel várjuk Önöket a Körúti Könyvtárba az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) és a Typotex Kiadó együttműködésében 2022-ben elindított
Új tudományos zsebkönyvtár sorozatban megjelent

Fedinec Csilla: Kárpátalja: örökség és társadalom

című könyvének bemutatójára.

Időpont: 2023. április 26., szerda 17:30-tól
Helyszín:
Körúti Könyvtár – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

1066 Budapest, Teréz körút 2-4.

A belépés ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges
a fszek0601@fszek.hu e-mail címen.

Moderátor: Domanits András, az InfoRádió szerkesztő-riportere

Fedinec Csilla: Kárpátalja: örökség és társadalom

A közép-európai köztes terek, a mindenkori államhatalom szempontjából perifériák állandó tapasztalata a történelmi, politikai, kulturális előzmények lebontása és új hagyományok létrehozásának igénye. A határok nemcsak elválasztanak, hanem történelmileg közös referenciavonalakat is képeznek a területet különböző időszakokban birtokló államok számára. Az így kialakuló regionális és nemzeti konstrukciók egymáshoz való viszonyában meghatározó a nemzeti értelmezési minták és az etnikai regionalizmus egybeolvadása, békés egymás mellett élése vagy ütközése.

A köztes terek egyike Kárpátalja, amelynek területe kevesebb mint tizenháromezer négyzetkilométer. Nagyobb része hegyvidék, sűrű településhálózattal, falvak sokaságával és néhány várossal, mindig is heterogén lakossággal – kicsiben leképezve az egész Kárpát-medencét. Birodalmak és nemzetállamok ütközőzónájában több államfordulatot is megélt. Az újabb és újabb államkeretek mindannyiszor mélyrehatóan befolyásolták az egyéni és közösségi identitást, az itt élők egyéni és közösségi normákat és stratégiákat alakítottak ki, amelyek meghatározták a régió össznépességének és az egyes nemzetiségeknek a fennálló helyzethez való viszonyát, mindeközben megteremtve azt a kohéziót is, amelyet „kárpátaljaiságnak” nevezünk.

Fedinec Csilla az ELKH Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének tudományos főmunkatársa.

A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként valósul meg.