Ugrás a tartalomra

Az NYTK kutatóinak felkészítésével több érmet is elnyertek a magyar középiskolások az idei Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián

Hírek

2023-ban a bulgáriai Banszko adott otthont a 20. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpiának (International Linguistics Olympiad), amelyen több magyar egyéni versenyző és egy csapat is sikeresen szerepelt. A magyar diákok egyéniben egy ezüst- és egy bronzérmet, csapatszinten pedig a mintegy tízéves magyar részvétel történetében először bronzérmet nyertek. A Magyar Nyelvészeti Diákolimpia 2012-ben kapcsolódott be a nemzetközi versenybe, azóta a hazai diákok minden évben, 2014 óta két csapattal vesznek részt a megmérettetésen. Mivel a nyelvészet nem kapcsolható egy konkrét iskolai tantárgyhoz sem, a magyarországi válogatóverseny szervezését és lebonyolítását a kezdetektől fogva az ELKH Nyelvtudományi Kutatóközpont (NYTK) kutatói vállalták – az ELTE és a PPKE oktatóinak közreműködésével. A korábbiakhoz hasonlóan a nemzetközi döntőbe jutott diákok felkészítése idén is az NYTK-ban zajlott.

.

A magyar csapattagok és kísérőik – Egressy János, Blaskovics Ákos és Kövér Blanka – indulás előtt július 23-án

Kezdetben teljes egészében a kutatóhely munkatársai végezték ezt a feladatot, ma már több volt olimpikon is részt vesz az online és az írásbeli fordulók feladatainak összeállításában és a beérkezett megoldások értékelésében. Május elejétől a két csapat tagjai egynapos foglalkozásokon, nyáron pedig egy háromnapos intenzív táborban készülnek fel a versenyre az NYTK épületében. A nyelvészeti előadások mellett a feladatmegoldás áll a középpontban, mert a nemzetközi versenyen is ez vár a diákokra. A feladványokban a versenyzőknek számukra ismeretlen nyelvek szabályait kell felismerniük, ez alapján tudják a megadott mondatokat magyarra fordítani, vagy például egy kis szótárt összeállítani. Idén az egyéni versenyen – ahol hat óra áll rendelkezésre öt feladat megoldására – a guazacapáni xinka és a síksági krí igék, a brazíliai apurinã és az indonéziai marind nyelvű mondatok, valamint az afrikai szuprije nyelv számnevei szerepeltek. A csapatverseny egy ausztrál őslakos nyelvhez, a murrinh-pathához kapcsolódott. A rendelkezésre álló négy óra alatt az „Uborka” nevű csapat négy versenyzője olyan megoldást készített, amellyel bronzérmet nyertek. Ez az eredmény kiemelkedik az eddigiek közül, s azt bizonyítja, hogy mind a versenyzők, mind pedig felkészítőik jó munkát végeztek.

.

Az eredményeknek örülő versenyzők Banszkóban

Banszkóba 38 ország 52 csapata, összesen 205 egyéni versenyző utazott. Az egyéni versenyen Móricz Benjamin ezüstérmet, Bognár András Károly bronzérmet szerzett (mindketten a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium végzős diákjai). A bronzérmes magyar csapat tagjai Baranyai Lili (Miskolci Hermann Ottó Gimnázium), Hegedűs Júlia (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola), Molnár-Szabó Vilmos és Móricz Benjamin (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) voltak.

A „Teniszütő” csapatban Bognár András Károly (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium), Leiszter Flóra (ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium), Tóth Balázs (Ócsai Bolyai János Gimnázium) és Virág Máté Gergely (Eötvös József Gimnázium) versenyzett. A kissé talán fura csapatnevek megválasztásában is a magyar nyelv jellemzője fedezhető fel: magánhangzóik csak elölképzettek, magasak vagy csak hátulképzettek, mélyek.

Az eddigi magyar eredmények az IOL honlapján találhatók.