Ugrás a tartalomra

Gulyás Balázs HUN-REN elnök előadást tartott a megújuló hazai ösztöndíjprogramról rendezett konferencián

Hírek
Sajtószoba

Gulyás Balázs, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) elnöke is előadást tartott a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által a megújuló hazai ösztöndíjprogramról 2023. december 11-én megrendezett szakmai konferencián. Az egymásra épülő állami ösztöndíjprogramok a tudományos pálya minden szakaszában támogatják a kutatói kiválóságot, azonban a fiatal generációk bevonásában, az innovációs teljesítményt megalapozó hazai tudományos utánpótlás biztosításában egyenesen kulcsszerepet játszanak. A konferencián a KFI ökoszisztéma kiemelt szereplőinek vezető képviselői tartottak előadást a tudományos utánpótlás és a kutatói kiválóság erősítését szolgáló szakpolitikai törekvésekről, az eddigi eredményekről, jó gyakorlatokról és jövőbeli tervekről.

.

Stratégiai cél, ugyanakkor elvárás és felelősség is, hogy a kutatásokat támogató pályázati programok a lehető legjobban segítsék a kutatói utánpótlást, és hatékonyan ösztönözzék, hogy Magyarország innovációs potenciálja, nemzetközi versenyképessége érdekében a kutatók újabb és újabb generációi itthon bontakoztassák ki a tehetségüket – erről mondtak véleményt a konferencia előadói és az eszmecserébe aktívan bekapcsolódó nézők.

Gulyás Balázs elnök előadásában kiemelt feladatként határozta meg a tudományos és innovációs képességek erősítését a nemzetközi versenyben, valamint a kutatási és innovációs eredmények értékláncba történő bevonásával a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését. Kiemelte, a HUN-REN zászlóshajóként kíván hozzájárulni a Neumann János Program azon célkitűzéséhez, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25 és Európa legjobb 10 innovátora közé tartozzon. Nemzetközi példák és saját tapasztalatai alapján hangsúlyozta, elsősorban a nagy személyiségek, másodsorban a kihívásként megélt feladatok, harmadsorban a támogató környezet jelentik a vonzerőt és a kellő motivációt a fiatal tehetségek számára, hogy a kutatói pályát válasszák. Természetesen az anyagiak terén is mindig lehet, és kell is fejlődni. Elmondta, a HUN-REN elnökeként mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a hálózatban az összes feltétel adott legyen a legjobb tehetségek bevonzásához és megtartásához.