Ugrás a tartalomra

Hatalmas elismerés: a HUN-REN három kutatóját választották be az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet (EMBO) tagjai közé

Hírek

Három új magyar EMBO tag, Nagy László (HUN-REN SZBK), Dénes Ádám (HUN-REN KOKI) és Csanády László (HUN-RENSE) is segítheti mostantól az éppen hatvanadik születésnapját ünneplő szervezet munkáját. Az 1964. július 12-én alapított EMBO (European Molecular Biology Organization) mára már több mint 2100 – élettudományok területén tevékenykedő – kutatóval büszkélkedhet, közülük 92-en pedig Nobel-díjban is részesültek.

Idén 37 ország 120 kiemelkedő kutatója csatlakozhatott az EMBO közösségéhez, akik közül 100-an rendes és húszan külsős tagként vesznek majd részt a szervezet célkitűzéseinek megvalósításában. Nagy öröm, hogy a három magyar új EMBO tag mindegyike kötődik a Magyar Kutatási Hálózathoz. Nagy László a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Dénes Ádám a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet vezető kutatója, Csanády László pedig a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, egyben a HUN-RENSE Ioncsatorna Kutatócsoportjának vezetője.

Nagy László, aki két éve az Academia Europaea tagja is lett, kutatócsoportjával a soksejtűség, a komplexitás és a genom evolúció kapcsolatát vizsgálja gomba modellszervezetek segítségével. A soksejtű, makroszkopikus struktúrák és élőlények megjelenése az evolúció egyik legnagyobb újítása, ami gyökeresen átalakította a Föld felszínét és lehetővé tette, többek között az emberhez vezető evolúciós folyamat elindulását is. A HUN-REN SZBK Gomba Genomika és Evolúció Kutatócsoportja 2014-es elindulása óta számos áttörést ért el a gombák soksejtűségének megértésében, munkájuk hozzájárult a komplexitás evolúciójával kapcsolatos általános jelenségek megismeréséhez. A gombák esetében a termőtestek, amelyek egyszerűbb állatokhoz és növényekhez hasonló komplexitást értek el, amellett, hogy az evolúcióbiológia jó modellorganizmusai, számos modern biotechnológiai alkalmazás alapjait is adják.

Nagy László

A HUN-REN KOKI agykutatója, Dénes Ádám az általa vezetett Lendület Neuroimmunológia Kutatócsoporttal elsőként tárta fel a mikroglia sejtek szerepét az agyi keringés és a neurovaszkuláris csatolás szabályozásában. A felfedezés meghatározó jelentőségű az idegrendszeri betegségek – mint például a stroke, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, az epilepszia és a demencia – hátterében gyakran meghúzódó agyi keringési zavarok mechanizmusainak megértése szempontjából is. „Nekem a tagság elsősorban nagy megtiszteltetést jelent, és lehetőséget, hogy általam a molekuláris biológia vezető európai szervezetében a neuroimmunológiai kutatások is hangsúlyosabb szerepet kapjanak. Hiszem, hogy ez számos gyakori idegrendszeri betegség gyógyítását segítheti, mivel az immunrendszer és idegrendszer interakciói szinte minden neurológiai betegség kialakulásában fontos szerepet játszanak.” – fogalmazott a kutató a KOKI honlapján megjelent cikkben.

Dénes Ádám

Csanády László orvos-biológus, a Semmelweis Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója a HUN-REN-SE Ioncsatorna Kutatócsoportját vezeti. A szervetlen ionok transzportja a sejt és környezete között elengedhetetlenül fontos a sejtek életében. A határoló sejthártya azonban nem átjárható ionok számára, ezek szabályozott szállítását speciális fehérje pórusok, ioncsatornák végzik. E fehérjék különféle működészavarai számos betegség hátterében állnak, például megzavarhatják a szívben és az idegrendszerben az ingerületképzést/vezetést, vagy a különböző hámrétegek só-vízháztartását. Csanády László csoportja két ilyen csatornafehérje szerkezetét, működését vizsgálja.

Csanády László

Mindhárom kutatónak szívből gratulálunk az EMBO tagsághoz!