Ugrás a tartalomra

Hét nemzetközi élvonalba tartozó kutató érkezik Magyarországra a HUN-REN kiválósági pályázatának köszönhetően

Hírek
Sajtószoba

A HUN-REN Titkárság által az idén első alkalommal meghirdetett HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program keretében a nemzetközi élvonalhoz tartozó hat magyar és egy külföldi kutató érkezik Magyarországra, hogy a hálózaton belül kutatócsoportot alakítva megvalósítsa a nyertes pályázatban vállalt kimagasló tudományos projektjét.

A kutatók közül négyen tengerentúli országok vezető intézményeiből – ketten az egyesült államokbeli Stanford Universityből, egyikük a New York University School of Medicine and Howard Hughes Medical Institute-ból és egyikük a japán Earthquake Research Institute of The University of Tokyo-ból –, hárman pedig rangos európai intézményekből – a finnországi Karelian Institute of the University of Eastern Finlandból, a hollandiai Eindhoven University of Technologyból és a franciaországi Institut de Neurobiologie de la Méditerranée-ból – igazolnak át a HUN-REN-hez.

Gulyás Balázs HUN-REN elnök szerint e program sikere is bizonyítja, hogy a hazai kutatásnak van vonzereje és perspektívája, hiszen a világ legrangosabb intézményeiből sikerült hazahozni kimagasló tudományos eredményeket elért, zömében magyar kutatókat. Elmondta, különösen fontos, hogy a HUN-REN-hez most csatlakozó tehetséges kutatók olyan kutatási témákat hoznak Magyarországra mindhárom fő tudományterületről, amelyek jelentős hasznosítási potenciállal rendelkeznek. Lényeges, hogy a kutatókkal kapcsolatos költségeket a Titkárság és a kutatóhelyek közösen vállalják, ezzel is erősítve a kezdeményezés sikere iránti elkötelezettséget mindkét fél részéről.

A Titkárság 2023 márciusában hirdette meg a HUN-REN Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program pályázati felhívását olyan külföldön dolgozó magyar vagy külföldi állampolgárságú kutatók felkeresését és HUN-REN kutatóhelyen történő foglalkoztatását célozva, akik eddigi tudományos eredményeik és motiváltságuk alapján képesek lehetnek nemzetközi viszonylatban versenyképes kutatócsoport kialakítására és működtetésére a pályázat ötéves futamideje alatt. A program keretében a Titkárság évi 150 millió forintos támogatást biztosít a nyertes projektek megvalósításához.

A nyertes kutatók vállalták, hogy a projekt megvalósítási időszakában életvitelszerűen Magyarországon tartózkodnak, továbbá HUN-REN kutatóhelyen munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése mellett új kutatócsoportot alakítanak, vagy egy meglévő kutatócsoport vezetését átveszik.

A támogatói döntést a pályázatok több szempontú mélyreható értékelése előzte meg. A benyújtott pályázatokban szereplő kutatókról először a HUN-REN Titkárság részletes tudománymetriai kutatói profilt készített, majd azokat a HUN-REN Tudományos Tanácsának szakterületi kollégiumi tagjai értékelték. Ezt követően a pályázatokat a HUN-REN Irányító Testülete is megismerte, és javaslatát a HUN-REN elnöke elé terjesztette döntésre.

A nyertes pályázatok részletei a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat honlapján itt találhatók.