Ugrás a tartalomra

Hét projekt részesül támogatásban az ELKH Titkárság harmadik alkalommal meghirdetett „Proof of Concept” Programja keretében

Hírek
Sajtószoba

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága 2021-ben hívta életre „Proof of Concept” Programját, melynek középpontjában a hálózatban létrejövő kutatási eredmények gazdasági és társadalmi hasznosítása áll. A 2023. évi, immár harmadik alkalommal meghirdetett pályázati felhívás keretében hét projekt nyert el összesen több mint 200 millió forint támogatást.

Gulyás Balázs ELKH-elnök kiemelten fontosnak tartja, hogy a kutatók teljesítményét ne csak a publikációk számában és idézettségben mérjék, hanem a tudományos munka hatásában, a magyar társadalom és gazdaság számára kézzelfogható eredményekben is. Ezt a szemléletváltást kívánja elősegíteni az ELKH Titkárság „Proof of Concept” Programja is.

A 2023. március 10-én harmadik alkalommal meghirdetett pályázati felhívásra 11 ELKH-kutatóhely összesen 48 érvényes pályázatot nyújtott be közel 1,2 milliárd forint támogatási igény megjelölésével, amely a rendelkezésre álló 200 millió forintos támogatási keretösszeg majdnem hatszorosa.

Az elmúlt évek gyakorlatát megújítva, a 2023. évi pályázati felhívásra benyújtott pályázatok értékelése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakértőinek bevonásával történt az ELKH Tudományos Tanács tagjai és további független szakmai értékelők mellett. A független szakmai értékelések alapján felállított támogatási rangsor szerint hét projekt részesült összesen 203 332 242 forint vissza nem térítendő támogatásban.

Az ELKH-PoC-2023 kódszámú felhívás keretében támogatást nyert pályázatok:

.