Ugrás a tartalomra

Kölcsönösen hasznos együttműködési lehetőségekről és a legjobb gyakorlatok megosztásáról tárgyalt Szingapúrban Gulyás Balázs, az ELKH elnöke és Heng Swee Keat, Szingapúr miniszterelnök-helyettese

Hírek
Kiemelt hírek

A Szingapúrral meglévő hazai kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) együttműködések kiszélesítésének lehetőségeiről, valamint a világ egyik vezető KFI központjaként elismert ország tapasztalatainak és legjobb gyakorlatainak megosztásáról tárgyalt Gulyás Balázs, az ELKH elnöke, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnöke, a szingapúri Nanjang Technológiai Egyetem (NTU) professzora és Heng Swee Keat, Szingapúr miniszterelnök-helyettese, az ország Nemzeti Kutatásfejlesztési Tanácsának (National Research Foundation, NRF) elnöke. A Magyarország szingapúri nagykövete, Pach Judit részvételével 2023. június 5-én a miniszterelnök-helyettes hivatalában tartott egyeztetésen szintén részt vett Andy Khor professzor, a szingapúri kutatás-fejlesztési és innovációs hivatal (A*STAR) kutatási vezérigazgató-helyettese, aki Szingapúr részéről kapcsolattartóként vesz részt a közös programok kialakításában.

.

Az NRF és az ELKH közötti együttműködés előmozdítása érdekében egy formális csereprogram kialakításában állapodtak meg a vezetők, melynek keretében új közös kutatások indulhatnak, illetve a kutatók számára lehetőség nyílik az egymás projektjeibe történő bekapcsolódásra. Magyarország számára jó példaként szolgálhat Szingapúr ötéves kutatásfejlesztési stratégiája (Research, Innovation and Enterprise 2025, RIE), amelynek megvalósításában az A*STAR nagy szerepet vállal. Szintén példaértékű a szingapúri CREATE – Campus for Research Excellence and Technological Enterprise létrehozása, amely az NRF-et és a legjobb egyetemek interdiszciplináris kutatóintézeteit tömörítő nemzetközi innovációs központként működik. A jó gyakorlatok átvétele hozzájárulhat a kormány Neumann János Programjának sikerre viteléhez, amelyben a hazai KFI ökoszisztéma többi szereplőjével együtt az ELKH-nak is fontos szerep jut.

Szingapúrt a világ egyik vezető KFI országaként ismerik el. A kormány jelentős beruházásokkal támogatta a városállam KFI-képességeinek fejlesztését, KFI projektek megvalósítását. Kiemelkedő oktatási rendszert alakított ki, továbbá nagy hangsúlyt fektetett a kutatóhelyek, az ipari szereplők és a kormányzati szervek közötti együttműködések elősegítésére. Mindezek eredményeként Szingapúr mára a tudományos kutatások, a technológiafejlesztés és az innováció központjává vált, vezető egyetemei és kutatóintézetei a világ legtehetségesebb szakembereit vonzzák.