Ugrás a tartalomra

Közösen segítik a hazai tudományos és innovációs életet: stratégiai megállapodást kötött a HUN-REN és a Magyar Innovációs Szövetség

Hírek

A magyar tudomány eredményeinek gazdasági hasznosítása, a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti tudásátadás elősegítése, valamint a fiatal kutatók szakmai támogatása áll a fókuszában annak az együttműködésnek, amely a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat és a Magyar Innovációs Szövetség között jött létre. A magyar kutatók és a vállalkozások versenyképességének növelése érdekében a két szervezet inkubátorprogramot is indít.

Szorosabbra fűzi társadalmi, szakmai és stratégiai együttműködését a jövőben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat és a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). Az erről szóló megállapodást október 16-án – a MISZ választmányi ülésének keretében – írták alá, amelyben rögzítették, hogy kiemelt feladatuknak tekintik együttműködésüket szakmai és kommunikációs témákban, az európai színvonalú magyar kutatás, fejlesztés és innováció érdekében.

MISZ közlemény

Az aláíráskor megerősítették, hogy közös küldetésük a tudományos utánpótlás és a tehetségek gondozása. Mind a HUN-REN, mind a MISZ a tehetséges diákok és hallgatók támogatása mellett vállalja, hogy közösen olyan tudományos konferenciákat és versenyeket szerveznek, amelyeken kutató diákok és hallgatók bemutathatják munkáikat és kapcsolatokat építhetnek. 

Az együttműködés kapcsán Gulyás Balázs, a HUN-REN elnöke kiemelte, hogy a MISZ-szel kötött stratégiai megállapodás a HUN-REN-nél zajló sokoldalú szemléletváltás része. A gondolati modellváltás egyik fontos eleme a teljes értékláncban történő gondolkodás, amely előtérbe helyezi a felfedező kutatások eredményeinek innovációs továbbvitelét. A HUN-REN-nél kiváló és eredményes kutatók dolgoznak, a Magyar Kutatási Hálózat pedig számít a Magyar Innovációs Szövetség partnerségére a kutatási eredmények társadalmi hasznosításának elősegítésében.

A Magyar Innovációs Szövetség részéről Szabó Gábor elnök elmondta, hogy olyan gazdasági ökoszisztémákra van szükség, amelyek résztvevői az automatikus és silószerű egymás mellett létezés helyett egy közös cél által irányított, kölcsönösen előnyös együttműködésben vesznek részt, ezzel helyezve magasabb szintre az ökoszisztéma működését. Hangsúlyozta, hogy hisz abban, a HUN-REN és a MISZ megállapodása ilyen irányban formálja az innovációs ökoszisztémát, amelynek fő célja, hogy kiemelkedő kutatási eredmények jöjjenek létre, terjedjenek el és hasznosuljanak a gazdaságban. A mostani együttműködés elsősorban az elterjesztésben és a hasznosulásban segít majd.

Az együttműködő felek megegyeztek abban, hogy olyan mentorprogram kidolgozásán és megvalósításán dolgoznak, amelynek keretében tapasztalt szakemberek segítik a kutatókat és a kezdő hasznosító vállalkozásokat, illetve alapítóikat azok innovációs és versenyképességének növelése érdekében. A két szervezet vállalta, hogy együtt olyan inkubátorprogramot indítanak, amely segíti a kutatókat és vállalkozásokat a hatékonyabb tudás- és technológiatranszferben.

A MISZ és a HUN-REN a fentiek mellett elkötelezett az egyetemi és a HUN-REN-hez tartozó kutatóhelyek együttműködésén alapuló tudásbázisok erősítésében és fejlesztésében is.