Ugrás a tartalomra

Magyar kutatók a Berlinben megrendezett 28th General Assembly of IUGG-n Eötvös175 címmel szerveztek kiállítást

Hírek

A soproni ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) delegáltjai a Nemzetközi Geodéziai és Geofizika Unió (International Union of Geodesy and Geophysics, IUGG) 2023. július 11. és 20. között Berlinben megrendezett világkonferenciáján báró Eötvös Loránd életét és munkásságát bemutató kiállítással emlékeztek meg a világhírű magyar kutató születésének 175. évfordulójáról. Az ELKH Titkárság támogatásával megvalósult „Eötvös 175” című kiállítást a nemzetközi kutatói közösség nagy érdeklődéssel fogadta, hiszen közülük sokan már ismerték Eötvös Loránd tudományos eredményeit, vagy legalább hallottak az Eötvösről elnevezett természeti törvényekről, fizikai mennyiségekről. Kiemelt figyelmet kapott az 1902-ben készített eredeti Eötvös-inga, amelyet a kiállítás idejére Sopronból szállítottak Berlinbe.

.

Az Eötvös 175 stand a berlini IUGG nemzetközi konferencián, a kiállítás megnyitása előtt.
A kiállítók (a képen Bozsó István) már várták a látogatókat.

Az IUGG a kvantitatív földtudományok területén kutatást végző szakembereket tömörítő nemzetközi szervezet. Célja, hogy programok szervezésével és a kutatások koordinálásával elősegítse bolygónk és kozmikus környezetének alaposabb megismerését. Az IUGG négyévente szervezi meg közgyűléssel egybekötött világkonferenciáját. A 2023. július 11. és 20. között Berlinben megrendezett konferencián a delegáltak a tudományos előadásokon túl ezúttal is részt vehettek az IUGG célkitűzéseinek és programjainak formálásában, továbbá lehetőségük nyílt a régi kapcsolatok ápolására és újak kialakítására. Az idei eseményen részt vevő FI-s kutatók számos szóbeli és poszterelőadást is tartottak legújabb kutatási eredményeikről.

Visszajelzések a kiállításról

A nagy nemzetközi konferenciákon gyakoriak a tudományos kiállítások, ahol leginkább a kutatók számára érdekes vagy hasznos új eszközöket, technikai újításokat vagy a publikálási lehetőségeket mutatják be. Számos látogató pozitívumként értékelte, hogy az Eötvös 175 stand nem egy terméket vagy szolgáltatást reklámozott, hanem egy kiemelkedő tudós életét és munkásságát állította a középpontba. Egy holland kutató például megjegyezte, hogy fontos észben tartani, hogy a tudományt elsősorban emberek művelik, nem pedig szervezetek vagy műszerek, és őt örömmel töltötte el, hogy a kiállítás ezt az üzenetet közvetítette.

Sokan örültek annak is, hogy végre megtekinthetik azt az eszközt – a híres Eötvös-ingát –, amelynek működési elvét ugyan tanítják egyetemeken, de ezelőtt még sosem volt lehetőségük élőben látni. Többen kérdezték, hogyan kell kiejteni az Eötvös nevet, néhányan pedig azon lepődtek meg, hogy Eötvös úgymond „két keresztnév alatt fut”, nem értették ugyanis, miért hívják őt magyarul Lorándnak, amikor a nemzetközi közösségben Roland néven ismert.

.

Rubóczki Tibor (balra) és Szárnya Csilla (jobbra) kiállítók Odile Poulaine-nel (középen),
a nemzetközi konferencia kiállítóterének főszervezőjével, háttérben a 120 éves Eötvös-ingával

.

Harald Schuh, a potsdami GeoForschungsZentrum (GFZ) Geodézia szervezeti egységének vezetője, a berlini konferencia helyi szervezőbizottságának elnöke az Eötvös-ingával.
Harald Schuh az Eötvös-életmű nagy tisztelője,
2019 áprilisában az Eötvös 100 emléknapra is ellátogatott Budapestre.

Látogatók az Eötvös 175 standnál a berlini IUGG nemzetközi konferencián. A világ minden részéről voltak érdeklődők a kiállításon.