Ugrás a tartalomra

Minden eddiginél érzékenyebb módszert fejlesztettek ki szegedi kutatók a koronavírus kimutatására

Hírek
Koronavírus
Sajtószoba

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejlesztett RT-qPCR tesztelési eljárás rendkívül nagy érzékenységű, költséghatékony és tömegtesztelésre alkalmas

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Genetikai Intézetének munkatársai Vilmos Péter vezetésével egy minden eddiginél érzékenyebb, a SARS-CoV-2 vírus orrváladékból történő kimutatására szolgáló laboratóriumi tesztet fejlesztettek. A kutatás-fejlesztési projekt együttműködő partnerei a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézete és az I. sz. Belgyógyászati Klinikájának Infektológia Osztálya, Burián Katalin, illetve Hajdú Edit vezetésével, valamint az ELKH Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet. Az új módszer már ismert, ugyanakkor a saját újítások felhasználásával ötvenszeresére növeli a napjainkban világszerte alkalmazott RT-qPCR diagnosztikai eljárás gyorsaságát, amelynek köszönhetően lehetővé válik a megbízható, akár teljes lakosságot lefedő tömegszűrés. Ez teljesen új távlatot nyithat a védekezésben, melyet a Covid-19 járvány várható újabb fertőzési hulláma különösen időszerűvé tesz.

Az eljárás legjelentősebb tulajdonsága, hogy egyetlen reakcióban egyszerre 50 személy egyesített mintájának vizsgálatát lehet vele elvégezni, a megbízhatóság csökkenése nélkül. A módszer másik fontos jellemzője, hogy minden fertőző személy azonosítására alkalmas – beleértve a tünetmentes betegeket is –, ezáltal lehetővé teszi a járvány terjedésének hatékony kontrollálását. A teszt ráadásul olcsóbb hazai alapanyagokkal is végrehajtható, ami a járvány következtében megdrágult reagensek világszerte kialakult hiánya miatt rendkívüli előnyt jelent. Mindezeken túl, az új tesztelési protokoll nem csak a SARS-CoV-2 vírus kimutatására használható, hanem a jövőben fellépő újabb járványok esetén könnyen adaptálható bármilyen kórokozó terjedésének a nyomon követésére, amely lehetővé teszi a járvány kézben tartását.

brc-pcr

Az új módszer a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának rendkívül nagy érzékenységű detektálásán alapul, amelynek révén akár öt darab kórokozó kimutatására is képes nagyszámú orrminta összekeverése esetén is. Ezt az eredményt a jelenleg világszerte használatban lévő tesztelési eljárás több ponton való módosítása tette lehetővé. Az új tesztelés során két lépésben egyesítik az 50 orrmintát, ami végül csak tízszeres hígulást jelent az akár egyetlen pozitív orrmintából származó vírusokra nézve. A több SARS-CoV-2 gén egyidejű, legegyszerűbb módon történő detektálása és a kimutatás alapját jelentő reakció megismétlése jelentősen megnöveli az új eljárás hatékonyságát és specifitását, és ezek nagymértékben ellensúlyozzák a mintaegyesítésből adódó érzékenységvesztést.

A fejlesztés laboratóriumi szakasza lezárult, a módszer készen áll a tömeges tesztelésben való kipróbálásra. Az eljárás minden bizonnyal jelentős nemzetközi érdeklődésre is számíthat, mivel az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatala (FDA) június 16-án kiadott nyilatkozatában a tömegtesztelés céljára kidolgozandó új, mintaegyesítésen alapuló eljárások fejlesztésének és elismerésének felgyorsítását ígérte.