Ugrás a tartalomra

Nemzetközi élvonalba tartozó magyar és külföldi kutatók felkeresését és hazahozatalát célozza az ELKH Titkárság új kiválósági pályázata

Hírek
Sajtószoba

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága „ELKH Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program” címmel pályázatot hirdet olyan külföldön dolgozó magyar vagy külföldi kutatók felkeresésére és ELKH Kutatóhelyen – beleértve a Támogatott Kutatócsoportok Irodáját is – történő foglalkoztatására, akik eddigi tudományos eredményeik és motiváltságuk alapján képesek lehetnek nemzetközi viszonylatban versenyképes kutatócsoport kialakítására a pályázat futamideje alatt. A pályázatok benyújtásának határideje 2023. szeptember 15.

Dr. Zalányi Viktória Eszter, az ELKH főtitkára elmondta, a kutatóhálózat tudományos kiválóság irányába történő fejlesztése és nemzetközi sikerességének növelése kiemelt stratégiai cél. Ennek támogatására alakította ki az ELKH Titkárság az új kiválósági programját, amelynek célja a nemzetközi viszonylatban versenyképes magyar kutatók felkeresése és hazahozatala, továbbá külföldi kutatók ELKH-kutatóhelyeken történő foglalkoztatása.

A felhívás szabályai szerint a pályázat keretében az ELKH-kutatóhelyek állampolgárságtól függetlenül olyan nemzetközi tudományos élvonalba tartozó kutatók foglalkoztatására nyújthatnak be pályázatot, akik jelenleg külföldön kutatóként dolgoznak, vállalják, hogy Magyarországra költöznek, és a kutatóhelyen munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony létesítése mellett új kutatócsoportot alakítanak. A program keretében a maximálisan ötéves futamidőre projektenként összesen legfeljebb 200, azaz évi 40 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelynek elnyeréséhez a kutatóhely részéről saját forrás bevonása is szükséges.

A felhívás az ELKH által lefedett valamennyi tudományterületre – matematikai és természettudományok, élettudományok, illetve bölcsészet- és társadalomtudományok – tématerületi megkötés nélkül vonatkozik. A 2023. évre rendelkezésre álló teljes pályázati keretösszeg 150 000 000 forint.

Az „ELKH Hazahívó és Külföldi Kutatókat Toborzó Program” pályázati felhívása itt olvasható.