Ugrás a tartalomra

Sikeresen zárult a soproni HUN-REN FI-ben megszervezett TOPO-EUROPE workshop

Hírek

A soproni HUN-REN Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézetben (HUN-REN FI) rendezték meg 2023. szeptember 28‒30. között az idei TOPO-EUROPE workshopot. A Nemzetközi Litoszféra Program regionális koordinációs bizottságaként működő TOPO-EUROPE munkacsoportjaiban magyar kutatók is aktívan közreműködnek, elnöke Sierd Cloetingh, a HUN-REN Elnök Köre tagja. A HUN-REN elnöke, Gulyás Balázs által megnyitott találkozón tíz európai ország pályakezdő, karrierjük közepén járó és vezető kutatói mellett az ipar és az alkalmazott tudományos szervezetek képviselői is részt vettek. A műhelybeszélgetésekre épülő együttműködések jelentősen hozzájárulnak a kutatóhálózat céljaihoz a megújuló energia, a klímaváltozás és a földtani veszélyek kutatása terén.

A találkozó a Global and Planetary Change-ben a közelmúltban megjelent „A felszíni és a mélybeli földtani folyamatok a TOPO-EUROPE perspektívájából, különös tekintettel az éghajlattal és az energiával kapcsolatos társadalmi kihívásokra" tudományos összefoglaló cikkben megfogalmazottakra épült, melynek elkészítésében a HUN-REN FI számos kutatója részt vett. A dokumentum útmutatást ad ahhoz, hogy a földtudomány hogyan járulhat hozzá olyan nagyszabású globális kihívások megoldásához, mint a megújuló energiaforrásokra való átállás és az éghajlatváltozás.

.

A TOPO-EUROPE Európa hegyképző zónáinak (orogének) és lemezen belüli régióinak négydimenziós topográfiai fejlődésével foglalkozik multidiszciplináris megközelítéssel, amely összekapcsolja a geológiát, a geofizikát, a geodéziát és a geológiai erőforrásokat. A kezdeményezés integrálja a kontinens domborzatát meghatározó folyamatok és a kapcsolódó geológiai veszélyforrások közötti kölcsönhatás megfigyelését, rekonstrukcióját és modellezését. A TOPO-EUROPE egyik fő célkitűzése interdiszciplináris fórum biztosítása az Európa legfiatalabb tektonikai és topográfiai fejleményeivel kapcsolatos ismeretek és információk megosztásához. További fontos cél az európai léptékű multidiszciplináris kutatás előmozdítása és ösztönzése, a kutatói mobilitás növelése és az utánpótlásképzéshez való hozzájárulás. A kezdeményezés lehetőséget teremt a résztvevők számára, hogy aktívan bekapcsolódjanak az európai geodinamikai és geofizikai kutatásokba a TOPO-EUROPE által megcélzott „természetes laboratóriumokban”. A műhelybeszélgetésekre épülő együttműködések jelentősen hozzájárulnak a kutatóhálózat céljaihoz a megújuló energia, a klímaváltozás és a földtani veszélyek kutatása terén.

.

 

A nagy sikerű találkozó eredményeként az a döntés született, hogy az éves TOPO-EUROPE találkozónak a jövőben a HUN-REN FI soproni központja ad otthont. A következő rendezvényre 2024. szeptember 26‒28. között kerül sor. A két TOPO-EUROPE munkacsoport ‒ WG1: Tektonika, magmatizmus, klíma és környezet; WG2: Természeti erőforrások és geofluidok ‒ pályázati javaslatainak elkészítésében magyar kutatók is aktívan részt vesznek.

A workshop programja elérhető ezen a linken.

Kapcsolódó publikáció:

Cloetingh, S., Sternai, P., Koptev, A., Ehlers, T.A., Gerya, T., Kovács, I., Oerlemans, J., Beekman, F., Lavallée, Y., Dingwell, D. and Békési, E., 2023. Coupled surface to deep Earth processes: Perspectives from TOPO-EUROPE with an emphasis on climate-and energy-related societal challenges. Global and Planetary Change, p.104140. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921818123001133?via%3Dihub