Ugrás a tartalomra

A KOKI szerepe a pandémia elleni küzdelemben

Koronavírus

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) vezetői és kutatói széles körben elismert farmakológiai, gyógyszerkutatási és -fejlesztési szakértelmükre építve, több évtizedes egészségügyi ellátói és ipari partnerekkel együttműködésben számos projekt keretében támogatják a vírusjárvány elleni küzdelmet. Emellett szakképzési és irányítási feladatok vállalásával, tanácsadással is segítik több szakmai szervezet és a hatóságok munkáját, továbbá közreműködnek a koronavírussal kapcsolatos hiteles tájékoztatásban.

A KOKI szakértője a klinikai munkacsoport vezetőjeként részt vesz a Természettudományi Kutatóközpont által irányított koronavírus elleni gyógyszerfejlesztési és alkalmazási projektben.

A KOKI korábbi kutatásai feltárták a vírusfertőzések idegrendszerre gyakorolt hatásainak mechanizmusait. Az intézet Neuroimmunológia Kutatócsoportjának kutatói a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban elérhető adatok alapján azt feltételezik, hogy a fertőzés súlyos eseteiben az idegrendszeri elváltozások kiemelten fontos oki tényezők, a fertőzés idegrendszeri hatásai pedig nagymértékben meghatározhatják a betegség lefolyását, valamint a betegek túlélését. E feltevés tudományos megerősítéséhez humán vizsgálatokra van szükség, amelynek előkészítését a kutatók megkezdték.

A KOKI spin-off cége, a Femtonics Kft. a Semmelweis Egyetemmel közösen olyan járványkórházakban is könnyen bevethető lélegeztetőgépet fejlesztett ki, amely kritikus állapotú betegek kezelésére alkalmas. A berendezés a lélegeztetésben kevésbé jártas orvosok számára is könnyen kezelhető, a találmány jelenleg szabadalmaztatás alatt áll.

koronavirus-kutatasok-az-elkh-ban